Alfa plam, jedno od najuspešnijih preduzeća u Srbiji

"Alfa-plam" krenuo kao zanatsko preduzeće "Metalac" još 1948, a od 2012. godine ovo uspešno preduzeće postalo je deo "Alko grupe".

U blizini je 1962. godine izgrađena fabrika metalne ambalaže i opreme "Alfa".

Jedan od prvih proizvoda bila je peć na naftu "feniks", a dnevna proizvodnja iznosila je stotinak komada.

To su bili prvi dani danas poznate kompanije "Alfa-plam".

Ova dva preduzeća spojila su se 1980. godine, ali kao "MIV - Metalna industrija" Vranje.

Današnje ime "Alfa-plam" je dobio 1990. godine.

Novog većinskog akcionara "Alfa plam" je odbio 2012. godine i postao je deo "Alko grupe", na čijem je čelu Miroljub Aleksić, jedan od nauspešnijih biznismena u Srbiji.

Ova akvizicija je donela nagli razvoj, praćen značajnim investicijama i unošenjem novog proizvodnog portfolija, prvenstveno u segmentu peći i grejnih tela koja koriste pelet kao gorivo.

- Danas "Alfa-plam" predstavlja pravi primer uspešnog poslovanja.

Posedujemo najmodernije hale, tehnologiju i magacine, koji omogućavaju godišnju proizvodnju od 190.000 jedinica - kažu u ovoj kompaniji.

Savremene mašine evropskih i svetskih proizvođača, poput lasera Trumph, savijačice "Amada" ili prese IMV, samo su deo opreme koja doprinosi visokom kvalitetu proizvoda.

"Alfa-plam" je jedan od retkih proizvođača koji raspolaže sa četiri vrste površinske zaštite pozicija: emajliranje, praškasto nanošenje, lakiranje i farbanje.

Fabrika se danas prostire na više od 90.000 kvadratnih metara i zapošljava preko 1.000 radnika.

Trenutno je u toku izgradnja novog pogona za izradu kotlova u Surdulici koji će biti kompletno završen u narednim mesecima.

Na ovaj način se postigne objedinjavanje proizvodnog procesa "pod jedan krov" i krajnjem kupcu nudi stoprocentni "Alfa-plam" proizvod.

- Svoju šansu smo prepoznali u izvozu u više od 40 država zapadne Evrope i sveta.

Čak 70 odsto ukupne prodaje ostvarujemo na tržištima van Srbije.

Neka od najznačajnijih tržišta su Nemačka, Italija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Bugarska, Crna Gora, Slovenija, Albanija - dodaju u "Alfa-plamu". -

Kada je u pitanju proizvodnja štednjaka na čvrsto gorivo u Evropi, "Alfa-plam" se nalazi na prvom mestu.

Takođe, kompanija se nalazi i među prvih pet proizvođača grejnih tela na evropskom tržištu.

Mnogobrojna priznanja, kao što su "best baj, "super brands", i najnovija nagrada "Najbolje iz Srbije 2017", u oblasti proizvoda za kuću i trajnih potrošnih dobara, dokaz su da je kvalitet proizvoda "Alfa-plam" danas prepoznat u Srbiji, ali i mnogo šire.

Najnovije vesti