Aleksiću orden Ambasadora dobre usluge prvog reda

Miroljubu Aleksiću, predsedniku Alco grupe i većinskom vlasiniku vranjskog Alfa Plam-a, dodeljen je orden "Ambasador dobre usluge I reda", za investiciju godine u Srbiji u "Grand Hotel Tornik" na Zlatiboru.

- Deo svojih poslovnih snova ovaj investitor, u pravom smislu vizionar hotelske industrije, ostvaruje, na sreću svih nas, u Srbiji, uspostavljajući nove standarde u našem hotelijerstvu koji nimalo ne zaostaju za svetskim - ocenio je žiri za dodelu nagrada u okviru 15. Foruma hotelijera.

Ovaj forum održan je od 23. do 25. novembra u "Grand Hotelu Tornik" na Zlatiboru, u organizaciji časopisa "Turistički Svet", a uz institucionalnu podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije i Univerziteta Singidunum.

Aleksićev Grand Hotel Tornik posluje u okviru prvog srpskog lanca „A Hoteli“, u čijem sastavu su i hoteli „Izvor“ u Aranđelovcu, „Sloboda“ u Šapcu, „Master“ u Novom Sadu i „Park“ u Vrnjačkoj Banji.

Miroljub Aleksić rođen je 1957. godine u Vranju. Otac mu je bio lekar ginekolog, sestra je pedijatar, dok je majka bila direktor u Jugobanci. Iz Vranja su se 1969. godine preselili u Beograd. Po završetrku gimnazije u Beogradu školovanje je nastavio na fakultetima u Beogradu i Americi. Sa dvadeset i šest godina zaposlio se u PKB holdingu u Računarskom centru kao sistem inženjer. Godine 1990. godine osniva privatno preduzeće ALCO (Aleksić & company). Prvi poslovi vezani su za trgovinu hartijama od vrednosti na tek osnovanoj Beogradskoj berzi, na otkupu i eskontu menica na teritoriji cele bivše Jugoslavije i otkupu Ruskih klirinških dugova. U vreme hiper inflacije 1994, novac ulaže u nekretnine. Dve godine kasnije osnovao je Alco banku, koju je 2007. prodao belgijskoj KBC Banci. Danas, "Alco grupu" čine Pionir iz Subotice (sa četiri fabrike), Hissar iz Prokuplja, Tipoplastika u Gornjem Milanovcu, Intersilver iz Zemuna, Koštana Vranje, FOS Surdulica. U oblasti trgovine poseduju beogradske kompanije "Amasis", "Jugotehna" i "Cobex", kao i niški "Autopromet", u građevini "Naš stan". Kompanija ima akcije u još nekoliko banaka u Srbiji, u vranjskom "Alfa plamu", dok u turizmu posluju preko lanca "A hoteli". Firme u sklopu Alco grupe posluju uspešno i zapošljavaju više od 2.500 radnika.

Najnovije vesti