Četrdeseti rođendan Muzičke škole: Jedna uspešna porodica FOTO/VIDEO

Iza nas je jedna od najuspešnijih godina u istoriji ove ustanove; naši đaci proglašeni su u 8 navrata za laureate na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, rekla je direktorka Tanja Bliznakovski Jovanović, na svečanosti povodom obeležavanja 40 godina postojanja Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Ona je navela da su đaci, predvođeni svojim profesorima - mentorima osvojili 41 prvu, 24 druge i 3 treće nagrade na takmičenjima.

- Iako bih mogla da izdvojim neke od najuspešnijih učenika, poput Andrije Mladenovića i Srboljuba Raimovića, mnogo drugih priznanja, brojne nastupe našeg hora, predavanja naših nastavnika u inostranstvu i mnogo drugih lepih trenutaka koje je doživeo naš kolektiv, ovu priliku iskoristiću da izrazim veliko poštovanje, zahvalnost i divljenje prema svim mojim kolegama.

Zahvaljujući njihovom radu, koji mene kao direktorku još više obavezuje, naša škola je treći put u istoriji ove godine nagrađena Svetosavskom nagradom kao najbolja ustanova u oblasti vaspitno-obrazovnog rada.

Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku i Gradskoj upravi Vranja koji su nam pružali bezrezervnu podršku - kazala je Bliznakovski.

U okviru obeležavanja ovog značajnog jubileja promovisana je knjiga o četiri decenije od osnivanja ove obrazovne ustanove.

To je ujedno bio poslednji događaj u okviru tradicionalne manifestacije Maj, mesec muzike u okviru koje je ove godine održano 13 koncerata, kao i tradicionalno međunarodno takmičenje malih pijanista.

Na svečanosti obeležavanja jubileja minutom ćutanja odata je počast nedavno preminuloj dugogodišnjoj nastavnici violine Desi Davidović koja je, kako je rečeno, svojim pedagoškim uspesima ostvarila značajan trag u istoriji vranjske škole.

PROFIL

Od 1949. do 1954. godine Muzička škola je radila u OŠ Vuk Stefanović Karadžić, nakon čega je ukinuta i tako je bilo sve do 1970, kada je počela da obavlja svoju delatnost u sklopu Radničkog univerziteta. Godine 1978. Skupština opštine Vranje donela je rešenje o osnivanju osnovne muzičke škole. Sedamnaestog januara sledeće godine ispunjeni su uslovi zar rad i škola je počela da funkcioniše. Godine 1982. formiran je hor muzičke škole koji je pod dirigentskom palicom Svetlane Veličković osvojio mnoga nacionalna i međunarodna priznanja, a osvaja ih i danas. Prvi direktor škole bio je Vlastimir Antić, a posle njega Radomir Đorđević, Snežana Mitić, Marija Marković, Dragana Mladenović i Tanja Bliznakovski Jovanović. Škola već osamnaest godina organizuje manifestaciju Maj mesec muzike, uz učešće eminentih umetnika iz zemlje i inostranstva. Godine 1996. škola je pokrenula Takmičenje malih pijanista koje je sa proteklom godina postalo međunarodno.

Najnovije vesti