Inspirativan nastup klarinetiste Aleksandra Tasića za svoj grad FOTO/VIDEO

Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju i što manifestacija Maj mesec muzike ima publiku kao što ste vi.

Nadam se da će vas biti sve više i više u narednom periodu, rekao je vranjski klarinetista svetskog glasa Aleksandar Tasić, u sredu na koncertu za klarinet i klavir koji je održan u punoj koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Tasića je na klaviru pratila Marija Desković Stanojković, pijanistkinja i profesorka Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju.

Repertoar se sastojao od dela Mocarta, Lovrelja, Đakoma i Denisova, a svaka kompozicija propraćena je aplauzima.

- Ovo je moj grad, moja muzička škola, sve me podseća na mladost i dane koje sam provodio u njoj.

Maj mesec muzike je jedan od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Vranju.

Čestitam Tanji Bliznakovski, direktorki Muzičke škole, na ovakvoj organizaciji i gradu Vranju koji je pružio podršku ovom festivalu, izjavio je Tasić za Vranje News.

Pijanistkinja i korepetitorka Marija Desković Stanojković bila je prezadovoljna posle koncerta.

- Saradnja sa ovakvim umetnikom kao što je Aleksandar Tasić meni mnogo znači i zadovoljna sam kako je protekao koncert.

Primetila sam da je i publika uživala - rekla je Deskovićeva za Vranje News.

Direktorka Muzičke škole Tanja Bliznakovski istakla je da je publika zadovoljna i da je velika posećenost koncerta pokazala koliki je Tasić umetnik.

- Narednih dana nastavljamo sa programom, u petak će nastupiti studenti sa fakulteta u Kragujevcu sa programom kamerne muzike (klasa Aleksandar Tasić) i moći ćemo da čujemo klarinet, flautu i obou.

A u ulozi korepetitora biće njihova profesorka s fakulteta - dodala je Bliznakovski za Vranje News.

Milena Dimić

PROFIL

Aleksandar Tasić je jedan od najpoštovanijih klarinetista svoje generacije. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi N. Srdića. Usavršavao se kod R. Moralesa na njujorškom Džulijardu, M. Kolinsa na londonskoj Kraljevskoj Akademiji i M. Arinjona na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku u Parizu. Kao solista nastupao je sa brojnim ansamblima, simfonijskim orkestrima i filharmonijama u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji i Srbiji. Kao solo klarinetista Festivalskog orkestra UBS Verbier (Švajcarska) nastupao je u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod rukovodstvom slavnih dirigenata kao što su Dž. Livajn, Z. Mehta, K. Nagano, V. Savališ, V. Gergijev, K. Vandeli. Predaje Kamernu muziku na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

PROFIL

Marija Desković Stanojković rođena je 1988. godine u Vranju. Nižu i srednju muzičku školu završila je u Vranju. Potom je diplomirala na prištinskom Fakultetu umetnosti sa sedištem u Zvečanu. Od 2010. godine radi kao profesorka klavira u Muzičkoj školi Stevan Mokranjac iz Vranja. Dobitnica je republičkih i međunarodnih priznanja, a nagrađivani su vrlo često i njeni učenici.


Najnovije vesti