Tiodorović: Epidemiološka situacija u Bujanovcu i Preševu van kontrole

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je nepovoljna, a dobar deo situacije u Preševu i Bujanovcu je van kontrole, izjavio je u sredu epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Tiodorović, koji u sredu boravi u posetama Bujanovcu i Vranju precizirao je u izjavi za RTS da se situacija u ovom delu Srbije može okarakterisati kao "ozbiljna".

- Dobar deo te situacije u Bujanovcu i Preševu je van kontrole jer se nema potpuni uvid o obolelim i zaraženim među stanovništvom.

To je zbog toga što se leče često u privatnim ambulantama i na Kosovu i Metohiji gde se takođe obraćaju zdravstvenom sistemu.

Onda se tu kasni i onda se ti pacijenti jave sa teškim tegobama, teškom kliničkom slikom u bolnice u ZC u Vranju, kao i u KC Niš i specijalnoj bolnici u Surdulici - istakao je Tiodorović.

To govori, dodao je, da mora "mnogo više da se radi sa stanovništvom".

- U svakom slučaju pravo mesto je COVID ambulanta i COVID bolnice na ovom području - naglasio je Tiodorović.

Bujanovački dom zdravlja je, dodaje, dobio novi rendgenski aparat.

- Sa druge strane Dom zdravlja u Preševu i Bujanovcu dobiće sve što je potrebno za pružanje onih usluga u COVID ambulanti koje su neophodne - naveo je Tiodorović.

Trenutni broj pacijenata, dodao je, ipak "ne prevazilazi mogućnosti zbrinjavanja" u COVID bolnicama u Vranju, Surdulici i KC Niš.

- Ima manje prijema od onoga što otpuštaju, ima dovoljno slobodnih postelja, kapaciteta - naglasio je Tiodorović.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju dvoje je novoinficiranih iz Bujanovca.

Iz celog Pčinjskog okruga u utorak su poslata 163 uzorka na analizu, 15 je bilo pozitivno.

U vranjskim kovid bolnicama je 109 pacijenata, a 12 je otpušteno na kućno lečenje.

Najnovije vesti