Strip vranjskog učitelja MiDeja izložen na Bijenalu umetnika

Na Bijenalu umetnika, koje se deveti put održava u Vranju, među 61 izloženim radom našao se strip Miomira MiDeja Dejanovića, kao jedino delo strip autora na ovoj svojevrsnoj smotri umetnika.

On je sa svojim učenicima iz odeljenja 4/2 OŠ Svetozar Marković, koje je uveo u svet stripa i stalno ih motiviše da stvaraju stripove, prisustvovao otvaranju bijenala u Galeriji Narodnog muzeja, gde su razgledali umetnička dela raznih autora iz Vranja, okruga i regiona.

Posebno su se zadržali u razgledanju Dejanovićevevog stripa pod nazivom Zimske radosti.

"Srećan sam što je žiri izabrao moj rad za izlaganje na bijenalu, ali sam pomalo i tužan jer je to jedini strip na izložbi.

Uglavnom, učinio sam značajan korak i doprineo da strip kao umetnički izraz uđe i u naše galerije i bude ravnopravan sa ostalim umetničkim ostvarenjima", kaže Dejanović za Vranje News.

On podseća da je u razvijenijim zemljama, strip odavno u rangu književnih dela i sa njima stoji na policama.

"Strip to nesumnjivo zaslužuje, jer je moćan medij pogodan da se kroz njega progovori o različitim temama i da zahvaljujući spoju teksta i crteža čitaocima pošalje efektne poruke.

Na izložbu sam poveo svoje đake, sa namerom da neposredno dođu u kontakt sa umetnošću i da se u njima produbljuje osećaj za lepo.

Inače, kod dece i u školi stalno pospešujem stvaralački duh, jer onaj ko stvara umetnost ulepšava život i sebi i drugima.

Zato i moji učenici izrađuju stripove i na nadmetanjima osvajaju brojna priznanja, a radovi su im bili izlagani na balkanskim smotrama mladih strip autora, među ostvarenjima crtača iz celog sveta", dodaje Dejanović u izjavi za naš portal.

Podsećamo da je Dejanović dobitnik priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa sedam godina zaredom - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. i 2023. godine.

Organizator 9. Bijenala umetnika 2023. je Narodni muzej Vranje, a realizaciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Štampan je i katalog bijenala, u kome su predstavljeni umetnici iz Srbije i regiona, kao i njihova dela izabrana za izložbu.

Ljubitelji umetnosti izložbu mogu pogledati tokom januara.

Prijavljeno je bilo 215 umetničkih radova, a stručni žiri je za izlaganje odabrao 61 delo.

Komentari

Zaista duhovit strip. Svaka pohvala za ovog vrednog učitelja, takvi treba svi prosvetni radnici da budu.

Njegov otac mi je predavao. Jedinstven i nezamenjiv čovek koji me je uveo u svet svetske književnosti. Dostojevski, Gete i Servatens su bili naša jutarnja gimnasika. Profesor Zvonimir i ja smo napisali zajedno jednu pesmu, koja je tad kod Mie Alečković osvojila ubedljivo prvu nagradu. Slava mu i hvala.

Za mladje, ovaj cika je nekad sa svojim bratom imao kultni vranjski bend ,,Radno vreme" ..... Rokeri su dobri ljudi.

Najnovije vesti