Vranjski đaci uspešni na Balkanskoj smotri stripa

Zahvalnice za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa, na 25. Balkanskoj smotri mladih strip-autora, dobili su učenici odeljenja 3/2 Osnovne škole Svetozar Marković u Vranju i njihov mentor, učitelj Miomir MiDej Dejanović.

To su učenici Lara Trajković, Andrej Cvetković, Andrea Cvetković, Đorđe Zlatković, Emilija Dimić, Jovan Trajković, Lena Mitić, Minja Janković, Nikola Stojilković, Lana Milutinović, Vukašin Đorić, Ilija Marinković, Novak Mladenović, Sara Ristić, Anja Stanković, Mateja Stošić i Đorđe Cvetković.

Njihova imena i prezimena su upisana u Katalog ove međunarodne manifestacije i nalaze se među učesnicima iz celog sveta, kaže za Vranje News učitelj Dejanović.

"Na Balkanskoj smotri strip autora učestvujem od 2017. godine i u početku sam slao samo svoje stripove.

Ali, s obzirom da sa učenicima stalno izrađujemo stripove u nastavi i za potrebe nastave, na smotru sam počeo da šaljem i učeničke radove i to činim, evo, već nekoliko godina unazad.

Na smotri održanoj 2021. godine, tri moje učenice su izložile svoje stripove, na prošlogodišnjoj je svoje radove izložilo desetoro đaka, a ove godine sam za Balkansku smotru poslao stripove svih sedamnaestoro mojih učenika.

Ponosni smo što iz godine u godinu očigledno napredujemo i što smo doprineli da se na kulturnoj manifestaciji međunarodnih razmera čuje za Vranje i za uspešne vranjske mališane", navodi Dejanović.

Podsećanje da je ovaj učitelj novčani deo nagrade, koju je dobio kao jedan od najboljih edukatora Srbije, iskoristio za štampanje zbirke svojih i učeničkih edukativnih stripova, pod naslovom Da ti nacrtam!

U rukama veštog učitelja ova zbirka se efikasno može upotrebiti kao literatura, kao nastavno sredstvo i izvor znanja u radu sa đacima.

Balkanska smotra mladih strip-autora je najstariji strip festival na čitavom Balkanu.

Ove godine je održana od 30. juna do 2. jula.

U okviru nje su realizovane mnogobrojne aktivnosti.

Posetioci su mogli da prisustvuju tribinama, otvaranju izložbi, javnim časovima crtanja, intervjuima, promocijama strip-časopisa, knjiga o stripu i drugim događanjima vezanim za temu stripa.

Ovu smotru, koja je veoma značajna za sve ljubitelje umetničkog izražavanja kroz strip, tradicionalno organizuje Leskovačka škola stripa Nikola Mitrović Kokan.

Najnovije vesti