Roman Vranjanke Aleksandre Jovanović među 200 najboljih na svetu

Roman Crna Ptica, mlade dramaturškinje i spisateljice iz Vranja Aleksandre Jovanović, jedna je od dve knjige za decu iz Srbije koje su uvrštene među 200 najboljih na svetu prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library, koja se svake godine prezentuje na sajmu knjiga u Frankfurtu.

Katalog The White Ravens (Beli gavrani) izrađuje Međunarodna biblioteka za mlade, najveća svetska biblioteka literature za decu i omladinu osnovana 1949. godine u Nemačkoj.

Katalog-godišnjak promoviše se svake godine na sajmu knjiga u Frankfurtu, koji predstavlja jedan od najvažnijih svetskih sajmova u oblasti izdavaštva, a u njemu se objavljuje 200 novih naslova iz celog sveta.

Ove godine objavljene su knjige na 38 jezika iz 54 zemlje.

Aleksandrin roman Crna ptica, koji je nedavno doživeo makedonski prevod, trenutno se prevodi na engleski jezik što će doprineti da strani izdavači značajnije primete ovu sjajnu knjigu, čija je autorka već ovenčana nagradama u vezi s njom.

Roman je, podsećanja radi, objavljen u Srbiji pre nešto više od godinu dana u izdanju Kreativnog centra.

"Dvanaestogodišnja Želja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći.

U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku Vuku.

Mama i najbolji prijatelj Luka pokušaće da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka", kratak je sadržaj Aleksandrinog romana.

Za Crnu pticu Aleksandri Jovanović pripala je u maju ove godine književna nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Za isti roman Aleksandra je u januaru dobila nagradu Politikinog zabavnika.

Aleksandra je, uz Danicu Bogojević (za roman Zagrli mesec), nominovana za ovogodišnju regionalnu nagradu Mali princ, koja se dodeljuje svake godine u okviru Susreta dečjih pisaca Vezeni most u Tuzli.

Za nagradu konkurišu dečji autori iz BiH, Srbije, Crne gore i Hrvatske.

Manifestacija će ove godine biti održana 21. oktobra.

Plavu pticu Aleksandra je promovisala u oktobru 2020. u Vranju.

Krajem juna 2020. Aleksandri je u Čačku uručena nagrada Mladi Dis (sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke) za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom Jagma, nastalu u vreme vanrednog stanja tokom pandemije koronavirusa.

Odlomak iz Aleksandrinog novog romana "Crna ptica" možete pročitati ako kliknete OVDE.

Uz Aleksandrinu Crnu pticu među 200 najboljih knjiga za decu u svetu iz Srbije je još i Kaput od mahovine Stefana Tićmija, profesora i pisca iz Leskovca.

PROFIL

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Angažovana je kao dramaturg u Pozorištu Bora Stanković u Vranju. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Dobitnica je nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a sada je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra. Za ovaj roman već je dobila nagradu Politikinog zabavnika i nagradu Maleni cvet grada Niša.

Najnovije vesti