Vranjanki Aleksandri Jovanović nagrada Politikinog zabavnika

Roman "Crna ptica", dramaturškinje i spisateljice iz Vranja Aleksandre Jovanović, dobio je "Nagradu Politikinog zabavnika".

Ova nagrada tradicionalno se dodeljuje početkom godine "za najbolje književno delo namenjeno mladima objavljeno u prethodnoj godini na srpskom jeziku".

- Roman Crna ptica namenjen je pre svega starijim osnovcima, ali i svim ljubiteljima dobre priče - napisala je Aleksandra Jovanović, inače studentkinja master studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ona je, kao što je Vranje News već pisao, za svoj poetski rad dobila nagradu "Mladi Dis".

Crna ptica je Aleksandrin prvi roman koji uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju.

Ilustraciju na koricama uradio je Dobrosav Bob Živković.

- U svom prvom romanu za decu, smeštenom u mali grad i jednu običnu porodicu, autorka se bavi univerzalnim temama – kako se nosimo s tugom, da li umemo da razgovaramo o njoj, kako je ispoljavaju deca, a kako roditelji, i šta nam je zaista potrebno da bismo nakon gubitka nastavili dalje.

Ona vešto kombinuje realističko pripovedanje s fantastikom i pred očima čitaoca stvara dva podjednako uverljiva sveta između kojih se devojčica Želja kreće - navode iz Kreativnog centra koji je izdavač Aleksandrinog romana prvenca.

Žiri za dodelu Nagrade Politikinog Zabavnika činili su akademik Aleksandar Kostić, psiholog (predsednik), Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Petar Arbutina, izvršni direktor Službenog glasnika, Milorad Milinković, filmski reditelj i Petar Milatović, u ime Redakcije.

Nagrada (plaketa i novčani iznos) biće uručeni 25. januara na Dan Politike.

U konkurenciji za najbolje delo u 2020. našlo se 55 naslova, od kojih je u uži izbor ušlo šest, a među njima i Aleksandrin roman.

PROFIL

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Dobitnica je nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a sada je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra.

Najnovije vesti

Foto ustupljena fotografija www.vecteezy.com Katar ponovo najbolji u Aziji »

Vranje - U Kataru je po osamnaesti put održan Azijski kup, smotra najboljih fudbalskih selekcija Azije. Ovo kontinentaln...