Roman Vranjanke Aleksandre Jovanović preveden na makedonski

Roman Crna Ptica, mlade dramaturškinje i spisateljice iz Vranja Aleksandre Jovanović, preveden je na makedonski jezik, a Aleksandra ga je i promovisala u okviru Sajma knjiga u petak u Skoplju, u organizaciji izdavačke kuće Ars Lamina.

Knjigu na makedonskom jeziku objavila je izdavačka kuća Libi, deo Ars Lamina - publikacije i već je dostupna u svim knjižarama Literatura.mk, na mreži preko www.literatura.mk, kao i na štandu Ars Lamina i Literatura.mk tokom skopskog Sajma knjiga 2021.

Prevod Aleksandrinog romana za makedonskog izdavača uradila je Bisera Bendevska.

Ovaj roman objavljen je u Srbiji pre nešto više od godinu dana u izdanju Kreativnog centra.

"Dvanaestogodišnja Želja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći.

U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku Vuku.

Mama i najbolji prijatelj Luka pokušaće da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka", kratak je sadržaj Aleksandrinog romana.

Za Crnu pticu Aleksandri Jovanović pripala je u maju ove godine književna nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Za isti roman Aleksandra je u januaru dobila nagradu Politikinog zabavnika.

Plavu pticu promovisala je u oktobru 2020. u Vranju.

Krajem juna Aleksandri je u Čačku uručena nagrada Mladi Dis (sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke) za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom Jagma, nastalu u vreme vanrednog stanja tokom pandemije koronavirusa.

Odlomak iz Aleksandrinog novog romana "Crna ptica" možete pročitati ako kliknete OVDE.

BIOGRAFIJA

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Angažovana je kao dramaturg u Pozorištu Bora Stanković u Vranju. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Dobitnica je nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a sada je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra. Za ovaj roman već je dobila nagradu Politikinog zabavnika i nagradu Maleni cvet grada Niša

Najnovije vesti