Vranjanki Aleksandri Jovanović uručena nagrada Mladi Dis

Vranjanki Alekandri Jovanović u Čačku je svečano uručena nagrada "Mladi Dis" za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom "Jagma", nastalu u vreme vanrednog stanja.

Aleksandru je nagradio stručni žiri u sastavu Enes Halilović, Uroš Ristanović i Nemanja Veljović Subrosa.

- Nagrađeni rukopis uspeva da na nepretenciozan i suptilan način prikaže lična iskustva pojedinca, ali i da kroz njih u horizont razmišljanja prizove savremene i uglavnom prećutkivane teme poput iseljeništva, problema urbanizacije grada i otuđenja od porodice i društva - obrazložio je žiri.

Nagrada Mladi Dis sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke poezije.

Na svečanosti povodom 57. "Disovog proleća" plaketa je uručena i ovogodišnjem laureatu "Disove nagrade", pesniku Rajku Petrovu Nogu.

PROFIL

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a tokom 2020. godine biće štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra.

Najnovije vesti