Radovi učenika i učitelja Dejanovića na Balkanskoj smotri strip autora

Na 22. Balkanskoj smotri stripa, održanoj u Leskovcu, među radovima autora iz celog sveta bili su izloženi i stripovi Gavrila Popovića i Luke Hristova, učenika izdvojenog odeljenja OŠ Svetozar Marković u Donjem Neradovcu kod Vranja, kao i strip njihovog mentora, učitelja Miomira MiDeja Dejanovića.

Iako je epidemija virusa korona odložila većinu kulturnih i zabavnih manifestacija, Balkanska smotra mladih strip autora ipak je održana, doduše ove godine bez uobičajenih predavanja i radionica, ali su zato smotru obeležile izložbe.

U velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra posetioci su mogli da vide Gavrilov strip „Prolećni susret“, Lukin strip „Moja porodica“ i strip „Roditeljski, učitelja Dejanovića.

Učitelj i njegovi kreativni učenici su od organizatora smotre dobili zahvalnice za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa, a njihova imena su upisana u katalog učesnika ove međunarodne manifestacije.

Dejanović za Vranje News kaže da mu je drago što je na učenike preneo ljubav prema stripu i što su oni uspešni na polju strip-stvaralaštva.

- Početkom školske 2020/2021. godine vratio sam se u matičnu vranjsku OŠ Svetozar Marković, ali sam se sa Gavrilom dogovorio da mi šalje sve stripove koje ubuduće uradi.

Rado ću mu pomoći i dati mu sve potrebne savete.

Talenat se ne uči, ali se radom može brusiti i bila bi prava šteta da Gavrilo prestane sa crtanjem, jer ja u njemu vidim veliki potencijal za strip stvaralaštvo.

Luka će svoje školovanje nastaviti u Sloveniji, ali se nadam da će se i nadalje zanimati za crtanje stripova - kaže učitelj MiDej za naš portal.

Gavrilo je zabeležio veliki uspeh i kada je nedavno osvojio pobedničku nagradu kao najbolji crtač stripa u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda, u konkurenciji 2.104 rada iz 21 osnovne i srednje škole sa prostora eks-Jugoslavije.

Konkurs za najbolji strip kaiš je raspisala Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, u saradnji sa Učiteljskim društvom Leskovac i Sindikatom obrazovanja Srbije.

Strip kaiš je strip od dva, tri ili četiri kadra koji se nalaze u istom redu i pričaju jednu priču.

Konkursom su bile zadate dve teme: slobodna i tema „Strip kaiš protiv nasilja“.

Gavrilo Popović se opredelio za izradu stripa protiv nasilja i njegov strip pod nazivom „Bez nasilja, molim“ je odneo pobedu.

Nagrada za najboljeg malog strip crtača se sastoji od pribora za crtanje kakav koriste profesionalni strip crtači i izdanja edicije Leskovački strip.

Planirano je da nagrade budu dodeljene na otvaranju 22. Balkanske smotre mladih strip autora, ali je zbog epidemiološke situacije nagrada za Gavrila pristigla poštom.

U sklopu nagrade, tokom trajanja tradicionalne manifestacije „Balkanska smotra strip autora“, pobednički rad Gavrila Popovića „Bez nasilja, molim“ je izložen u velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra, među stripovima autora iz celog sveta, a objavljen je i u listu „Nova naša reč“.

- Srećan sam zbog nagrade koju sam dobio kao najbolji mladi strip autor.

Sigurno ću nastaviti sa crtanjem, da crtežima prikazujem svet kakav bih voleo da on bude.

Želim da su svi dobro, da se vole, da nema nepravde, svađe i ružnih reči.

Sve svoje crteže bojim veselim bojama - kaže kreativni Gavrilo.

Na 22. Balkanskoj smotri stripa svoja dela je prikazalo rekordnih 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta, što je do sada nezabeležen broj država iz kojih su stigli radovi za bilo koju strip manifestaciju.

STRIP KAO NASTAVNO SREDSTVO

Učitelj Miomir Dejanović crta stripove i ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva u radu sa učenicima. Kada je proglašen za jednog od Najboljih edukatora Srbije, učitelj Miomir je novčani deo nagrade iskoristio da štampa zbirku učeničkih i njegovih edukativnih stripova pod naslovom „Da ti nacrtam!“. U zbirci su stripovi koji su na brojnim republičkim i međunarodnim konkursima osvojili prva mesta i oni koje su učenici uradili na časovima srpskog jezika, likovne kulture, na časovima slobodnih aktivnosti, u okviru strip-radionica, na temu ekologije, prema bajkama, basnama, na osnovu tekstova poznatih pisaca za decu, ili gramatičkih sadržaja koje učenici mnogo lakše usvajaju kroz strip, nego kada im se predaje na klasičan, starinski način. Zbirka „Da ti nacrtam!“ je nastala u nastavi, ali je i namenjena nastavi, pa učitelj MiDej veruje da može poslužiti kao korisna literatura, kao nastavno sredstvo, u radu sa budućim generacijama učenika. Učitelj Miomir Dejanović je nosilac titule/priznanja Najbolji nastavnik EX YU, a njegova bogata radna biografija je objavljena u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu.

Najnovije vesti