Piano summer: Svet Panove frule sa Sanjom Stijačić i Vesnom Damljanović (FOTO, VIDEO)

Flautistkinja Sanja Stijačić i pijanistkinja Vesna Damljanović održale su u nedelju uveče koncert za pamćenje u okviru petog Piano summer-a u Vranju.

Publika je mogla da uživa u vrhunskoj interpretaciji dela Debisija, Vidora, Boze, u konceptualnom programu koji je nosio naziv "Panova frula".

Stijačićeva je diplomirala i magistrirala na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marijana Egića.

Kao solista i član kamernih sastava učestvovala je na preko sto koncerata kako u zemlji tako i u inostranstvu (Mađarska, Turska, SSSR, Grčka, Švajcarska, Rumunija, Hrvatska Makedonija, Slovenija, Austrija,Kuvajt i dr.).

Sa zapaženim uspehom učestvovala je na mnogim festivalima (NOMUS, Budva grad teatar, BEMUS, Brankovo kolo, Dubrovačke letnje igre, Sarajevska zima, LEDAMUS, NIMUS, Međunarodni Festival kamerne muzike – Nikšić, KORAL – Istočno Sarajevo, Borina nedelja – Vranje, Zeničko proljeće i dr.).

- U poslednje vreme interesovanje širi i na multimedijalne projekte, uspešno sarađujući sa istaknutim umetnicima drugih profila (Cetinjsko Bijenale i Budva grad teatar).

Umetnički selektor je Međunarodnog festivala kamerne muzike – Nikšič.

Član je Crnogorskog kamernog sastava „Anderba“ i „Sinergija“ – BiH. Redovni član je Matice Srpske – Novi Sad i član asocijacije flautista „Miodrag Azanjac“-Beograd.

Sanja Stijačić na repertoaru ima sve značajnije kompozicije flautističke literature od baroka do XX veka.

Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji Istočno Sarajevo - naveli su organizatori u katalogu.

Vesna Damljanović (Vesna Đokić 1986) istaknuta je crnogorska pijanistkinja, doktor umetnosti – klavirskog odseka, iz klase profesora Aleksandra Serdara (FMU Beograd).

Na njenu pijanističku formaciju uticali su istaknuti klavirski pedagozi kao što su: Anka Asanović, Boris Kraljević, Vladimir Bočkarjov i Aleksandar Serdar.

Dobitnica je velikog broja priznanja i nagrada među kojima se ističu: priznanja laureata i prvonagrađene kandidatkinje kategorije svog uzrasta na državnim takmičenjma (1997–2003), prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Šapcu (2000), Nišu (laureat, 2004), treća nagrada i nagrada SOKOJ-a na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (2000), Specijalna nagrada za najbolje izvedeno delo komponovano posle 1930. godine na Internacionalnom pijanističkom takmičenju „Eastman Young Artist̕s Piano Competition“ u Ročesteru (Njujork, 2004).

Posle gotovo desetogodišnjeg pedagoško-saradničko-teorijskog angažmana u nižim i srednjim školama u Srbiji i Crnoj Gori, Vesna je, od studijske 2015/2016 godine, izabrana u akademsko zvanje umetničkog saradnika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Program za ponedeljak 6. avgust, Dom Vojske u Vranju, 20 časova

TRI MUSKETARA

COUPERIN • RAVEL • DEBUSSY

MARIJA DINOV • Debussy Prelidi I
JASMINA RAKOVIC • Debussy Pour le piano
Couperin 3 komada

MILICA MARKOVIĆ • Ravel Le tombeau de Couperin
SYLVIE NICEPHOR • Debussy Prelidi II

O izvođačima možete više pročitati OVDE.

Najnovije vesti