Piano summer: Sjajno veče sa pijanistkinjom Miku Nishimoto

Svako naredno veče na festivalu Piano summer 2018 bolje je od prethodnog.

U petak uveče, vranjska publika imala je priliku da uživa u koncertu japanske pijanistkinje Miku Nišimoto (Miku Nishimoto) koja je pred prepunom salom Doma Vojske izvela dela Lista, Ravela i Debisija.

Nišimoto je poznata svetska pijanistkinja. Završila osnovne studije klavira na Državnom univerzitetu u Tokiju, a upotpunila je svoje obrazovanje na Visokoj školi za muziku u Hanoveru u klasi čuvenog profesora Karl-Hajnc Kemerlinga.

Koncertrira na vrhunskom nivou.

Značajne impulse stekla je u radu sa Konradom Hansenom, Žermani Munije i Klausom Šildeom.

Višestruki je pobednik prestižnih internacionalnih konkursa; u Portu, konkursa Klare Haskil i renomiranog Bahovog konkursa u Lajpcigu.

Od tada publika širom Evrope, Japana i Severne Amerike ima priliku da je sluša kao solistu, u saradnji sa raznim kamernim sastavima ili kao priznatog pratioca lida.

Njen solistički repertoar obuhvata sve fasete klavirske muzike, a težište čini opus Baha, nemačke romantike i klasične moderne.

- Njen istančani osećaj za ritam i jasan, impulsivan ton čine njeno sviranje živim i uzbudljivim.

Skupa sa decidno odabranim tempom, u interpretacijama Nišimotove se prožima strukturalna jasnoća, koja nam omogućava da doživimo višeslojnost muzike kao dramatičnu zvučnu viziju.

Pri tome, njen pristup delima počiva na neverovatnoj tehničkoj spretnosti i uvek punom poštovanju prema delu, a svakom detalju se poklanja pažnja i značenje.

U prvom planu stoji njeno duhovno sučeljavanje sa muzikom što daje poseban pečat interpretacijama Nišimotove - navodi se u katalogu.

Nišimoto s pravom važi kao “sjajna interpretatorka Baha”.

Ona je njene intenzivne studije Bahovog opusa toliko savladala, da je u potpunosti prisvojila Bahov kompleksni i diferencirani zvučni idiom i muzički govor.

Njene nezamenjive interpretacije najpoznatijih Bahovih dela odišu punom svežinom i vitalnošću.

Nišimoto je docent na Visokoj školi za muziku u Minhenu.

Miku Nishimoto - Klavir.

PROGRAM

Igra vode

Liszt - Jeux d’ eau à la villa d’este
Ravel - Jeux d’eau
Ravel - Gaspard de la nuit
Debussy - Images

Program za subotu 4. avgust

Rita Kinka - PIANISSIMO BRAVISSIMO!

Brahms Sonata op.5 f- mol
Bartok Svita op.14
Bartok 15 mađarskih seljačkih pesama
Debussy Estampes
Debussy L’ isle joaeyse

Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala“ kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara.

Najnoviji resitalski projekat ostvarila je decembra 2016. godine u ciklusu „Urednik/umetnik u gostima“ Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena, nakon čega je dobila i priznanje „izvođač godine“ časopisa Muzika klasika.

Najnovije vesti