Piano summer: Vrhunski nastup Majkla Leslija

Majkl Lesli (Michael Leslie), pijanista poreklom iz Australije koji živi i radi u Minhenu, demonstrirao je pred Vranjancima druge večeri Piano summer-a virtuoznu interpretaciju dela Bartoka, Stravinskog, Šenberga i Prokofjeva.

U najavi koncerta rečeno je da su njegova misija, obaveza i jedini kriterijum usmereni kako na spoljni sjaj dela i interpretaciju, tako i na poruku koja proizili iz muzike kompozitora.

- Leslijeve interpretacije, posebno Bahovih, Betovenovih i Šubertovih dela, važe za prave poslastice među poznavaocima muzike.

Njegovo izvođenje odiše samovoljnim karakterom, neuporedivo je verno detaljima, zrelo i prodorno, što kod većine današnjih virtuoza možemo uzaludno tražiti - navodi se u katalogu Piano summer-a.

Lesli je već za vreme studija, na Konzervatorijumu u Sidneju, nastupao sa vodećim orkestrima u Australiji, gde je premijerno izveo Prvi klavirski koncert Bele Bartoka.

Kao student čuvene pijanistkinje Rozl Šmid na Visokoj školi za muziku u Minhenu osvaja prestižnu prvu nagradu takmičenja svih nemačkih akademija i treću nagradu na internacionalnom ARD takmičenju.

Tokom bogate muzičke karijere bio je profesor na Royal Academy of Music and Drama u Glazgovu, Jehudi Menuhin School u Londonu i Richard Strauss Konservatoriumu u Minhenu.

Leslijev repertoar se proteže od Skarlatija do Lutoslavskog i, pored ostalog, uključuje sva velika dela Baha i celokupni opus Betovena i Arnolda Šenberga.

Pristupa višeslojnosti Šubertove muzike temeljno i sa velikim poštovanjem. Lesli je mnogobrojnim nastupima sa orkestrima i na radiju na radiju stekao veliki ugled.

Redovno gostuje na festivalima i koncertima u mnogim zemljama: Austriji, Velikoj Britaniji, Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Švedskoj, Srbiji, Gani, Australiji i širom Nemačke. U Sidneju je njegova slava, kao jednog od najznačajnijih pijanista koji potiču iz Australije, propraćena tekstom na naslovnoj strani novina: “Sydney’s loss is Germany’s gain”.

PROGRAM - Michael Leslie

Bartok Sonata

Schönberg, 6 malih klavirskih komada op.19
Bartok, 6 igara u bugarskom ritmu
Stravinsky, Sonata (1924)
Prokofiev, Sonata br.7 op.83

Program za petak 3. avgust

Miku Nishimoto - Klavir

PROGRAM

Igra vode

Liszt - Jeux d’ eau à la villa d’este
Ravel - Jeux d’eau
Ravel - Gaspard de la nuit
Debussy - Images

Miku Nishimoto s pravom važi kao “sjajna interpretatorka Baha”. Ona je njene intenzivne studije Bahovog opusa toliko savladala, da je u potunosti prisvojila Bahov kompleksni i diferencirani zvučni idiom i muzički govor.Njene nezamenjive interpretacije najpoznatijih Bahovih dela odišu punom svežinom i vitalnošću. Nišimoto je docent na Visokoj školi za muziku u Minhenu. Opširniju biografiju pročitajte OVDE.

Najnovije vesti