Piano summer: Fantastičan nastup Rite Kinke (FOTO, VIDEO)

Četvrte večeri Piano summer-a u Vranju, publika je bila u prilici da uživa u nastupu Rite Kinke, pijanistkinje koja je do danas održala preko 800 resitala i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama.

NJen repertoar činile su kompozicije Bartoka, Debisija i Bramsa.

Vranjska publika imala je čast da se susretne sa pijanistkinjom koja je nastupala u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji.

Najnoviji resitalski projekat ostvarila je decembra 2016. godine u ciklusu „Urednik/umetnik u gostima“ Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena, nakon čega je dobila i priznanje „izvođač godine“ časopisa Muzika klasika.

Kinka se, pored pijanističke karijere, bavi pedagoškim radom, kao redovni profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja i dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u Senigaliji (1979), Verčeliju (Viotti, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu (Šuman, 1985), Sidneju (1985), Minhenu (ARD, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu (Kraljica Elizabeta, 1991), Orleanu (Klavirska muzika 20. veka, 1996).

Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe“, nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine.

Nosilac je Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu.

Program Rite Kinke

PIANISSIMO BRAVISSIMO!

Brahms Sonata op.5 f-mol
Bartok Svita op.14
Bartok 15 mađarskih seljačkih pesama
Debussy Estampes
Debussy L’ isle joaeyse

Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan).

Snimila je tri CD-a u izdanju kuće Digital Media Production (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno LP izdanje.

Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A. Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma).

Usavršavala se na Džulijardu u Njujorku (klasa Đerđ Šandor), koristeći stipendiju Fondacije „Đina Bahauer“, koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Briselu 1987. godine, kao „najperspektivnijem mladom umetniku“.

Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala“ kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara.

Takođe, prošle godine bila je na funkciji predsednice Umetničkog saveta manifestacije „Novi Sad 2021“ za evropsku prestonicu kulture.

Program za nedelju 5. avgust, 20 časova

Sanja Stojačić - flauta
Vesna Damljanović - klavir

Debussy Syrinx
Mouquet La Flute de Pan
Widor Svita op.34
Bozza Agrestide
Debussy Clair de Lune

Najnovije vesti