Nastupom pijaniste Zorana Imširovića počeo peti Piano summer (VIDEO)

Nastupom Zorana Imširovića, pijaniste koji živi u Nemačkoj, u Vranju je u sredu uveče počeo peti Piano summer, jedna od koncertno najatraktivnijih manifestacija klasične muzike u Evropi.

Imširović je nastupio u sklopu programa pod nazivom "Sumrak romantizma", izvodeći dela Lista, Šopena, Skrjabina i Šumana (Liszt - Funérailles; Chopin - 2 Nokturna op.27; Schumann - Kreisleriana op.16, Scriabin - Sonata br. 9 op. 68 “Crna misa”).

Zoran Imširović, koji je ujedno i umetnički direktor ovog festivala, rođen je 1979. godine u SFRJ.

Relativno kasno, sa 14 godina, stiče prvo profesionalno muzičko obrazovanje u Nišu, u klasi prof. Svetlane Korunović i uporedo radi sa Miroslavom Lili Petrović u Beogradu.

Godine 1997. upisuje studije u Minhenu, a profesori su mu bili ugledni pijanisti: Vadim Suhanov, Majkl Lesli, Gernot Ziber, Roksana Štojbing i Olaf Dresler.

Posebne muzičke impulse i obrazovanje stiče kroz poznanstvo i dugogodišnji rad sa velikim pijanistima kao što su Klaus Šilde i Eliso Virsaladze, a pored toga usavršava se i na majstorskim kusevima kod pijanista kao što su: Rudolf Kerer, Mihail Voskresenski, Amadeus Veberzinke, Georg Sava, Karl Bec, Naum Štarkman, Eliso Virsaladze, Klaus Šilde, Konrad Rihter i Menahem Presler.

Posle završenih studija živi u Minhenu, a slede i koncertni angažmani u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Malti i u zemljama bivše Jugoslavije.

Posebno je zapažena njegova turneja Franz Liszt –superstar! i snimci za nemačku državnu televiziju povodom dvestote godišnjice od rođenja kompozitora.

Umetnik koji neprestano traži nove načine da približi muziku publici, 2014. godine inicirao je konceptualno jedinstven projekat Piano Summer.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a jedna od njih je Zlatni lav italijanskog regiona Veneto.

Manifestacija će trajati do 6. avgusta i okupiće svetski priznate instrumentaliste.

Piano Summer u svojoj petoj ediciji obeležava jedan važan muzički jubilej, 100 godina od smrti najistaknutinijeg predstavnika impresionizma u muzici, velikog francuskog kompozitora Kloda Debisija.

- Uz moto ovogodišnjeg festivala “Šta je video zapadni vetar...”, želimo da publiku u Vranju povedemo na svojevrsno muzičko putovanje.

Tako će ljubitelji muzike imati priliku da, uz svakodnevne koncerte i kroz niz predavanja posvećenih Klodu Debisiju, bolje upoznaju stvaralački opus ovog kompozitora – naveli su organizatori.

Posebna privilegija za vranjsku publiku biće prilika da uživaju u interpretacijama umetnika izvedenih na koncertnom klaviru marke Steingraeber, instrumentu nadaleko poznatom po svom plemenitom zvuku koji je svojevremeno oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.

Na festivalu, vranjska publika biće u prilici da čuje kompozicije Šopena, Šumana, Stravinskog, Prokofieva.

Drugog dana, u četvrtak 2. avgusta, na Piano summer-u nastupiće Majkl Lesli (Michael Leslie), pijanista poreklom iz Australije, a živi i radi u Minhenu kao koncertni pijanista.

Ulaz je, kao i svake godine, besplatan, a koncerti se održavaju u Domu vojske sa početkom u 20 časova.

Program za četvrtak 2. avgust

MICHAEL LESLIE (pijanista, Australija)

PROGRAM

Bartok Sonata

Schönberg, 6 malih klavirskih komada op.19
Bartok, 6 igara u bugarskom ritmu
Stravinsky, Sonata (1924)
Prokofiev, Sonata br.7 op.83

Leslijev repertoar se proteže od Skarlatija do Lutoslavskog i, pored ostalog, uključuje sva velika dela Baha i celokupni opus Betovena i Arnolda Šenberga. Pristupa višeslojnosti Šubertove muzike temeljno i sa velikim poštovanjem. Lesli je mnogobrojnim nastupima sa orkestrima i na radiju na radiju stekao veliki ugled. Redovno gostuje na festivalima i koncertima u mnogim zemljama: Austriji, Velikoj Britaniji, Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Švedskoj, Srbiji, Gani, Australiji i širom Nemačke. U Sidneju je njegova slava, kao jednog od najznačajnijih pijanista koji potiču iz Australije, propraćena tekstom na naslovnoj strani novina: “Sydney’s loss is Germany’s gain”.

Najnovije vesti