Paketi sa namirnicama za ugrožene kao podrška u borbi protiv COVID-19

Vranje/Beograd - Zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu dobijena je mogućnost da se reaguje i pokrene program podrške organizacijama civilnog društva koje rade sa najugroženijim društvenim grupama i pruži podrška institucijama, kao deo odgovora na izazove nastale širenjem COVID-19 u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, saopštila je Grupa 484.

Ovakvi paketi biće podeljeni ugroženim kategorijama i u Vranju.

- Od aprila do danas pomoć i podrška su stigli do velikog broja lokalnih zajednica i kreirana je široka mreža lokalnih organizacija i volontera s ciljem unapređenja pristupa uslugama i pružanja humanitarne pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Među njima su i osobe sa invaliditetom, siromašni, Romi, porodice samohranih roditelja, izbeglice i migranti, osobe sa teškim hroničnim bolestima.

Paketi sa osnovnim namirnicama, zaštitnim i higijenskim sredstvima su već distribuirani za preko 50.000 ljudi, a u narednim mesecima programom će biti obuhvaćeno više od 100.000.

Podržali smo i organizacije da u sklopu svojih aktivnosti pružaju psihosocijalne i pravne usluge kako bi se lakše prevazišle negativne posledice situacije izazvane širenjem virusa COVID-19.

Kako bismo podigli kapacitete institucija, novom medicinskom opremom i neophodnim zaštitnim i dezinfekcionim materijalima pomogli smo Institutu za radiologiju i onkologiju i Institutu za mentalno zdravlje - navodi se u saopštenju Grupe 484.

U tekstu se dodaje da njihov doprinos ovde ne prestaje.

- U narednom periodu nastavićemo da trasiramo i učvršćujemo put solidarnosti i podrške kako bismo što adekvatnije odgovorili na izazove i, povezujući i radeći zajedno sa drugima, obezbedili pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Sa Fondacijom Katalist pokrenuli smo nekoliko kampanja solidarnosti na sajtu Donacije.rs i ovim putem želimo i da pozovemo sve čitaoce koji su u mogućnosti da svojim donacijama podrže kampanje — jer niko nije siguran, dok nisu svi zaštićeni - navodi se.

Do sada podržane organizacije i institucije su Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu BELhospice, Biskupijski Caritas Srem, Autonomni ženski centar, Dom za decu ometenu u razvoju Kolevka, Institut za mentalno zdravlje, Institut za onkologiju i radiologiju, Fondacija Katalist (svi iz Srbije), Građanska alijansa iz Crne Gore, Crveni krst Grada Skoplja, Koalicija organizacija za mlade SEGA, LEGIS Skoplje, RAST I RAZVOJ Skoplje (svi iz Severne Makedonije).

Najnovije vesti