Novi termin za proslavu 950 godina Manastira Prohor Pčinjski

Proslave 950 godina osnivanja i 700 godina obnove Manastira Prohor Pčinjski, koja je trebalo da bude održana sredinom maja, odložena je zbog pandemije koronavirusa za 6. septembar ove godine.

Na sednici Izvršnog odbora (IO) za proslavu jubileja, koji je zasedao za vikend u manastirskom Kraljevom konaku u Prohoru, odlučeno je da o novom terminu održavanja Međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu" odluku naknadno donese Programski savet Odbora.

Na sednici su razmatrana i druga pitanja realizacije programa obeležavanja dva jubileja.

Članovi IO, na trećoj po redu sednici, dogovorili su se da se održi još jedna sednica krajem avgusta, pre održavanja centralne proslave.

Sednicom je predsedavao predsednik IO, episkop vranjski Pahomije, koji je obavestio prisutne o izmenama programa koje su nastale zbog pandemije virusa COVID-19 i vanrednog stanja koje je bilo u Republici Srbiji.

U sklopu svečanosti povodom ovog jubileja čin osvećenja nove crkve-brvnare, kod isposnice Prepodobnog Prohora Pčinjskog u blizini manastira, obavio je vladika Pahomije sa sveštenstvom, na praznik Svetih Kirila i Metodija u nedelju 24. maja.

Najnovije vesti