Devet i po vekova Prohora: U maju zasedanje Sabora SPC u manastiru FOTO/VIDEO

Proslava devet i po vekova Manastira Prohor Pčinjski veliki je događaj ne samo za Eparhiju vranjsku i Srpsku prvoslavnu crkvu (SPC), već i za ceo srpski narod, izjavio je u utorak episkop vranjski Pahomije, na konferenciji za medije povodom predstojećeg velikog manastirskog jubileja.

- Ovo bi bio redak jubilej i za mnogo veće narode.

Ujedno će biti prilika da se Manastir Svetog Prohora Pčinjskog osvetli sa svih aspekata i da u srpskom narodu opet zauzme ono mesto koje je imao kroz vekove.

Nažalost, posle Drugog svetskog rata manastir je bio pomalo zaboravljen.

Sada moramo da se zahvalimo državi Srbiji i Svetom Sinodu SPC koji su prihvatili naš predlog da ova godišnjica dobije na značaju.

Tako da je predsednik države Aleksandar Vučić prihvatio da bude pokrovitelj obeležavanja, a Sveti arhijerejski Sinod prihvatio da se zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora održi u Manastiru Prohor Pčinjski, tako da ćemo imati sve arhijereje SPC ovde prisutne - rekao je vladika Pahomije, najavljujući i izdavačku delatnost kao značajan segment proslave jubileja.

Centralna proslava jubileja devet i po vekova manastira zakazana je za nedelju 17. maj, dok bi Sabor SPC u Prohoru zasedao od 14. maja.

Zapravo će cela 2020. godina biti posvećena velikom jubileju, što je naglasio i profesor Istorije Vizantije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, inače poreklom iz Stubla u hanskoj opštini, dr Vlada Stanković, član Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja.

- Sa radošću sam prihvatio zadatak da pomognem koliko je god to moguće da se organizuje uspešan međunarodni skup posvećen retkom jubileju manastira, a podsetio bih da takođe slavimo i sedam vekova njegove obnove koju je realizovao Kralj Milutin - kazao je Stanković.

On je najavio da će se naučna konferencija "Prepodobni Prohor Pčinsjki 950 godina u srpskom narodu" održati od 11. do 13. juna u manastiru, uz učešće više desetina naučnika koji će "pokušati da na naučni način osvetle monaški život i značaj koji je manastir imao za očuvanje srpskog identiteta na ovim prostorima".

Organizatoru ovog skupa osim Eparhije vranjske biće i filozofski fakulteti u Beogradu i Nišu, Matica Srpska, Bogoslovski fakultet, Institut za vizantijsku kulturu, Pedagoški fakultet Vranje i Narodni muzej u Vranju.

Stanković je posebno potencirao izdavačku delatnost koja prati proslavu jubileja i organizaciju najavljenog naučnog skupa, potencirajući monografiju, odnosno zbornik radova o manastiru objavljen 2015. godine u susret jubileju za koji se priprema i drugi izdanje.

Prve aktivnosti povodom jubilarne godišnjice manastira počele su 1. novembra prošle godine kada je održan sastanak Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja.

Tu su utvrđene aktivnosti koje će se odvijati tokom cele 2020. godine i izabrani članovi Izvršnog odbora i Programskog saveta.

Najveća svečanost povodom jubileja biće upriličena 14. maja kada će po odluci Svetog arhijerejskog Sinoda SPC započeti redovno zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora u Manastiru Prohor Pčinjski koje će trajati i 15. i 16. maja.

Svečana proslava jubileja zakazana je za nedelju 17. maj, a započeće Svetom arhjerjskom liturgijom koju će služiti patrijarh srpski Irinej.

U nastavku svečanosti biće održan kulturno umetnički program, uz učešće umetnika i folklornih grupa iz zemlje i regiona.

Osim već pomenutog naučnog skupa, zakazanog za jun, 1. novembra će u manastiru biti organizovan simpozijum na temu "Monaštvo kroz vekove".

Svećana akademija povodom Svetog kralja Milutina, obnovitelja manastira pre 700 godina, biće održana na manastirsku slavu 12. novembra, čime bi se okončala proslava velikog jubileja.

Najnovije vesti