Nova knjiga edukativnih stripova učitelja Dejanovića i njegovih đaka

Nova zbirka edukativnih stripova Čitam te!, učitelja Miomira MiDeja Dejanovića i njegovih đaka, izašla je ovih dana iz štampe.

Zbirka sadrži 58 stripova u boji.

Učitelj Dejanović podseća u izjavi za Vranje News da je još u detinjstvu bio opčinjen stripovima.

"Počeo sam kao strastveni čitalac, ali sam, naravno, vremenom poželeo da i ja nešto nacrtam.

Moj dečački san je bio da i moji stripovi negde budu objavljeni.

Taj san mi se kasnije i ostvario, јер je skoro sve što sam dosad nacrtao objavljeno u listovima i časopisima, tako da deca i odrasli te stripove mogu da gledaju i čitaju na moje, a nadam se i njihovo zadovoljstvo", navodi Dejanović za naš portal.

On je rekao da je, kada je postao učitelj, razmišljao o tome "kako da ljubav prema stripu prenese na učenike", i "kako da strip primeni kao nastavno sredstvo i nastavu učini zanimljivijom".

"Poznato je da deca imaju jaku potrebu da crtaju.

Bila bi velika šteta da se ta dečja želja da se izražavaju kroz crteže ne iskoristi u savremenoj školi.

Korišćenje stripa u nastavi liči na igru, na zabavu, a u stvari na efektan i efikasan način omogućava da se zahvaljujući spoju teksta i crteža ponuđeni nastavni sadržaji brže uče i duže pamte", kaže Dejanović.

Nastavne sadržaje, dodaje on, učenici mnogo lakše usvajaju kroz strip, nego kada im se predaje klasično, starinski.

"Sa učenicima stripove izrađujemo na časovima srpskog jezika, likovne kulture, na časovima slobodnih aktivnosti, u okviru strip-radionica, i to na različite teme - ekologija, dečja prava; prema bajkama, basnama; na osnovu tekstova poznatih pisaca za decu ili gramatičkih sadržaja.

Kroz stripove čitaocima šaljemo dragocene životne poruke", dodaje on.

U knjizi Čitam te!, koja objedinjuje četvorogodišnje stvaralaštvo, nalaze se i učenički stripovi koji su nagrađivani na republičkim i međunarodnim likovnim konkursima, a neki od njih su bili izloženi na balkanskim smotrama mladih strip-autora, među radovima autora iz celog sveta.

"Zbirka Čitam te!, kao i prethodna Da ti nacrtam! (2018), nastale su u nastavi, ali su i namenjene istoj, pa verujem da u rukama veštih učitelja mogu poslužiti kao korisna literatura, kao nastavna sredstva u radu sa budućim generacijama učenika.

Davno sam shvatio da istinska reforma obrazovno-vaspitnog sistema ne kreće iz kabineta ministra prosvete, niti iz kancelarija direktora škola, već ona započinje u učionicama i nju svakodnevno vrše učitelji sa svežim idejama", konstatuje ovaj učitelj.

Uz najviše javno priznanje grada Vranja 31. januar, koje mu je dodeljeno 2023. godine, Dejanović je dobio i novčani deo nagrade.

Na taj iznos dodao je svoja sredstva i štampao zbirku Čitam te!.

"Podvig je što sam uspeo da sa dve generacije učenika objavim dve knjige edukativnih stripova, koje će ostati kao trajna vrednost i nesvakidašnji izvori znanja", kaže Dejanović.

Ove knjige su lep primer preduzetništva u oblasti obrazovanja.

"U želji da knjiga edukativnih stripova Čitam te! dopre do što većeg broja čitalaca, ja ću primerke sa zadovoljstvom poklanjati učenicima, kolegama u Vranju i po Srbiji, bibliotekama gradova, bibliotekama seoskih i gradskih škola, vrtića.

Ne želim da bogatim sebe, već čitaoce", ističe na kraju Dejanović.

Profil

Miomir MiDej Dejanović je 28 godina učitelj u vranjskoj OŠ Svetozar Marković. Piše za decu i odrasle, izrađuje kratke obrazovne filmove, crta edukativne stripove i ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva u radu sa đacima. Autor je tri zbirke pesama: Slepa raskršća (rok poezija), Dohvatiću zvezdu (za decu), Vatrolov (pesme za dorasle). Dobitnik je priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. i 2023. godine. Najviše njegovih stripova objavljeno je u novosadskim listovima za decu Neven i Mali Neven. Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije (Beograd, 2017). Od novčanog dela nagrade štampao je zbirku dečjih i svojih edukativnih stripova pod naslovom Da ti nacrtam! (2018). Nosilac je priznanja/titule Najbolji nastavnik na prostorima bivše Jugoslavije (dodeljeno mu je na međunarodnoj konferenciji u Skoplju, 2019). Priznanje za altruizam, priznanje za herojsko delo i priznanje za entuzijazam dobio je od Balkanske nastavničke mreže, tokom pandemije (2020). Njegova bogata radna biografija se nalazi u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu (Klet, 2019). Predstavljen je na zvaničnom sajtu grada Vranja, u kategoriji Najbolje iz Vranja i na sajtu predsednika Republike Srbije, u kategoriji Najbolje iz Srbije. Dobitnik je specijalnog priznanja Sveti Sava, za inovacije u oblasti obrazovanja (Vranje, 2021) i najvišeg javnog priznanja grada Vranja 31. januar, za postignute izuzetne rezultate u obrazovno-vaspitnom radu i osavremenjavanje procesa nastave, u konkurenciji zaslužnih pojedinaca i ustanova iz svih društvenih sfera (Vranje, 2023). O njegovom obrazovno-vaspitnom radu je pisao međunarodni časopis K12, koji prati i objavljuje najbolje primere školske prakse širom sveta (2021). Đaci učitelja Miomira Dejanovića osvojili su brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima. Ekipa učenika, čiji je bio mentor, osvojila je prvo mesto za najbolji dečji kratki film na međunarodnoj smotri dečjeg i nastavničkog stvaralaštva Kreativna čarolija 2016. To je po zvaničnim i važećim merilima najveći uspeh u istoriji vranjske OŠ Svetozar Marković, jer je Smotra bila propisana kalendarom takmičenja Ministarstva prosvete Republike Srbije. Recenzent je radne sveske i udžbenika Svet oko nas za 1. i 2. razred osnovne škole, koji su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Data Status, Beograd, 2022. i 2024). Sve svoje aktivnosti beleži na sajtu https://www.cedejan.com/

Najnovije vesti