Emilija i Jovan iz Vranja stvaraju stripove o tradicionalnim vrednostima

U dvadesetom broju časopisa Iskončić, koji izdaje Svepravoslavno društvo Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski Pravoslavne Eparhije vranjske, objavljeni su stripovi Emilije Dimić i Jovana Trajkovića, učenika odeljenja 4/2 OŠ Svetozar Marković u Vranju.

Njihov učitelj i mentor Miomir MiDej Dejanović za Vranje News kaže da su đaci marljivo i uspešno radili na temu Božića, Porodice i Slavskih običaja.

"Još jednom su dokazali da je strip veoma pogodan medij kroz koji se može progovoriti o različitim temama.

U ovom slučaju, čitaoci se kroz Emilijine i Jovanove stripove na zanimljiv i brz način mogu podsetiti nekih tradicionalnih vrednosti našeg naroda", navodi Dejanović za naš portal.

Jovan i Ema su srećni što kroz svoje stripove čuvaju i neguju tradiciju i što njihove objavljene stripove može videti šira čitalačka publika.

Takođe se nadaju da će inspirisati i drugu decu da nešto slično izrade.

Učenici učitelja Dejanovića su se i ranije kroz strip uspešno bavili narodnom tradicijom.

Emilija Dimić je osvojila treće mesto na gradskom takmičenju u javnoj izradi likovnog rada na temu Svetosavlja, u okviru kulturno-prosvetne i duhovne manifestacije Svetosavska nedelja 2023.

Emilija je nagrađena na međunarodnom likovnom konkursu Radost Božića, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta u Tuzli.

Jovan Trajković je osvojio specijalnu nagradu i medalju na međunarodnom konkursu Čuva nas i vodi ruka, Karadžića Vuka.

Konkurs je raspisalo Udruženje Čuvari detinjstva u Nišu.

Jovan je osvojio treće mesto na republičkom konkursu Srbija, doživi! koji je raspisao Dečji kulturni centar u Beogradu, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, u okviru manifestacije Dan tradicije.

Minja Janković je osvojila prvo mesto na međunarodnom vaskršnjem konkursu, koji su raspisali Tabla - časopis za podsticanje dečjeg stvaralaštva i biblioteka Starac Nikanor Hilandarac u Nišu.

Najnovije vesti