Mitrović: Albanski lideri svojim zahtevima mogu da izazovu međuetničke sukobe

Politički lideri Albanaca sa juga Srbije, zahtevima da se tri opštine tog dela države pripoje Kosovu, mogu da izazovu međuetničke sukobe, rekao je za Fonet narodni poslanik i predsednik Opštinskog odbora SNS-a u Bujanovcu Nenad Mitrović.

Na pitanje kako tumači zahtev lidera Albanaca iz Bujanovca i Preševa da Skupština Kosova donese odluku o pripajanju tri opštine juga Srbije Kosovu, Mitrović je rekao da takav zahtev ne doprinosi napretku dijaloga Beograda i Prištine.

- Odluka skupštine Kosova nije obavezujuća ni za Beograd, ni za međunarodne predstavnike - rekao je Mitrović.

On je precizirao da „ovo što Albanci sa juga Srbije traže ide u prilog održavanja izbora za Nacionalni savet Albanaca“ 4. novembra.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su predstavnici Albanaca izgubili kredibilitet kod svojih birača i sad pokušavaju da ih animiraju pred izbore za Nacionalni savet.

On je podsetio da tri opštine, koje se pominju, nikada nisu bile u sastavu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Mitrović je upozorio da iste zahteve mogu da upute i Albanci koji žive u Makedoniji, u Kumanovu, na severu Skoplja, oko Tetova itd.

- Šta to onda znači?

Hoćemo li da imamo domino efekat u okruženju?

Da Albanci iz okruženja traže da u okviru rešavanja pitanja statusa Kosova reše svoj status u drugim zemljama, ne samo u Srbiji, jer su tu i Makedonija i Crna Gora - zaključio je Mitrović.

Najnovije vesti