Albanski lideri sa Tačijem o nezavisnosti dela "Preševske doline"

Predsednik Demokratske partije Albanaca na jugu Srbije Ragmi Mustafa izjavio je "da je legitimno pravo Albanaca Preševske doline da odluče o svojoj sudbini i da postoji potreba uključivanja pitanja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu u završnu fazu razgovora" Beograda i Prištine.

Kako javlja RTS, Mustafa je to rekao nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini.

Pored Mustafe, u delegaciji Albanaca bili su gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi, Preševa Šćiprim Arifi i drugi.

- Dugo smo razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini.

Ovo je bio sastanak sa predsednikom Kosova kako bi se dodatno objasnila neophodnost rešavanja problema - naveo je Mustafa.

Kako je istakao, Albanci su se referendumom od 1. do 2. marta 1992. izjasnili su za političko-teritorijalnu autonomiju sa pravom na ujedinjenje sa Kosovom.

- Možda će to biti istorijski trenutak mirnog rešavanja problema, kao jedinstven primer u svetu, kroz priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i dela Preševske doline - rekao je Mustafa na konferenciji za medije.

Sa svoje strane, Tači je rekao da su šanse za dogovor sa Beogradom, u vezi sa zahtevom Albanaca na jugu centralne Srbije, minimalne.

Tači je rekao da je pažljivo slušao stavove predstavnika Albanaca, ali da, prema njegovim rečima, "konačan dogovor neće uticati na na suverenitet".

Kosovski predsednik rekao je da će se posvetiti pravima i napretku albanske zajednice na jugu Srbije.

Komentari

Kakav je ovo termin "presevska dolina" to su krenuli da forsiraju poslednje 20 godine i ovi siptari sa Juga Srbije i oni nasi kvazi politicari iz Beograda, jeste vidili braco Srbi kako se vodi politika sa jasnim ciljevima, a nasa politika i strategija traje dva dana...strasno dokle smo stigli ako ovako nastavimo ima da nas nema u narednih 20 goduna.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...