Arifi za Glas Amerike: Za Albance na jugu ili - ili

Stav predsednika Srbije o razgraničenju i kosovskog predsednika o korekciji granica, vidim kao pokušaj pomirenja Prištine i Beograda i uspostavljanja osnove za budućnost, rekao je predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi u intervjuu za Glas Amerike.

Po njegovim rečima, za Albance na jugu Srbije neprihvatljiva je bilo kakva razmena teritorija, već samo to da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi kaže da treba voditi računa kada se razgovara o granicama posebno na Balkanu jer, kako kaže, do sada, kad god se pričalo o granicama bilo je problema i konflikta.

On je kazao da je za Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trenutno najvažnije da svi budu deo Kosova ili da svi ostanu u Srbiji.

- Sledeće što je važno jeste da ovim pitanjem granica nikako ne izazovemo i druge posledice po druge države - da Srbi u republici Srpskoj mogu da kažu da i oni sada hoće da budu deo Srbije, Bošnjaci u Sandžaku da mogu da kažu da hoće da budu deo Bosne ili Kosova, a Mađari na severu Srbije da kažu da žele da budu deo Mađarske.

Albanci u Makedoniji da mogu kažu da žele da budu deo Albanije ili Kosova.

Dakle, treba da budemo pažljivi oko ovoga, a Albanci žele samo mir u regionu.

To je cilj svih Albanaca, i onih u Albaniji, i onih na Kosovu i onih u Makediniji i albanske manjine u Srbiji.

Hoćemo mir i stabilnost - kazao je gradonačelnik Preševa.

Arifi je dodao da je za Albance sa juga Srbije neprihvatljivo da sever Kosova pripadne Srbiji, čak i po cenu da Preševo, Bujanovac i Medveđa ostanu deo Srbije.

- Mi smo protiv bilo kakve razmene teritorija. Mi smo imali referendum 1992. i na tom referndumu Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca tražili su široku teritorijalnu i političku autonomiju i pravo da budemo deo Kosova.

Predsednik Tači uzima u obzir ovaj referendum i on se ne osvrće na Preševo u odnosu na sever Kosova.

Ako sam ga ja dobro razumeo, on je protiv teritorijalne razmene, ali se on osvrće na taj referendum kada priča o Preševu, i to je u redu.

U redu je o tome pričati i pregovarati, jer je to demokratski čin Albanaca iz Preševevske doline.

Ali, mi kazemo da hoćemo da svi Albanci, ponavljam iz Preševa Bujanovca i Medveđe budemo deo Republike Kosova, a ako ne može tako ostaćemo svi ovde da se borimo za svoja prava - kazao je Arifi.

On je istakao da je želja Albanaca iz Preševa Bujanovca i Medveđe da budu deo Kosova jer su i oni, kako je rekao, investirali u Kosovo.

- Mi smo dali doprinos da postoji Kosovo, odnosno da Kosovo bude realnost.

Većina ljudi je sada skeptična, pita da li je to moguće?!

Mi o ovome pričamo tri decenije, ništa se ne dešava, a što bi se sada desilo, a i uplašeni su zato što misle da će nas podeliti i da će deo pripasti Kosovu, a da će deo ostati u Srbiji i to utiče na naše planove.

Tako misle moji građani ovde, ali u principu oni vole da budu deo Kosova, ali ne na štetu Kosova, posebno ako to znači da će sever Kosova postati deo Srbije.

To bi bila šteta za Kosovo i zato mi Albanci iz Preševske doline kažemo – stanite - ne želimo da je iko oštećen zbog nas.

Mi želimo Republiku Kosovo koju će da prizna Srbija i koja će postati deo međunarodne zajednice, odnosno Ujedinjenih nacija, želimo jaku republiku.

To je primarno, a sekundarno je da budemo deo te republike, ukoliko to nije loše za region - rekao je Šćiprim Arifi u intervjuu za Glas Amerike.

Najnovije vesti