Kamberi: Kosovo bi sa nama dobilo mlado stanovništvo, jaku dijasporu i deo Koridora 10

Mlado i radno sposobno stanovništvo, moćna dijaspora i blizina Koridoru 10 je ono što bi Kosovo dobilo pripajanjem Preševske doline, ukoliko se ostvari ideja Hašima Tačija o korekciji granica, izjavio je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi gostujući u utorak na prištinskoj TV KlanKosova, prenose Bujanovačke.

Kamberi je naglasio da će se „broj Albanaca u Preševskoj dolini prepoloviti", ukoliko se ona ne pripoji Kosovu u okviru završne faze dijaloga u Briselu.

On je rekao da 17 godina nema integracije Albanaca u Srbiji, pa „ideja koju je pokrenuo kosovski predsednik daje novu nadu Albancima“.

- Naš cilj je da se svi Albanci koji žive u Preševskoj dolini priključe Kosovu.

Radi se o oko 80.000 stanovnika, prosečne starosti 27 godina, dakle mlade populacije sa velikim potencijalom i sa moćnom dijasporom.

Kosovo bi dobilo i blizinu Koridoru 10, ali i političku stabilnost u udnosu na svog suseda Srbiju - rekao je Kamberi a prenose lokalni mediji na albanskom.

Predsednik Bujanovca dodao je da „ova Srbija pokazuje da ne voli Albance i da ih tretira kao strani element koji treba skloniti“:

- Uz diskriminaciju i ekonomsku zaostalost, ako ostane ovako, verujem da će se za deset godina albansko jezgro prepoloviti - kazao je Kamberi.

Mustafa: Spasite Albance doline

Nekadašnji predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, koji je i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) sada opozicione stranke u toj opštini, rekao je gostujući na Televiziji Klan Kosova zajedno sa Kamberijem, da „Kosovo treba da spasi Albance Preševske doline od srpske kasapnice“.

Bivša gradonačelnica Ardita Sinani (PDD), koja je trenutno u Preševu u opoziciji, rekla da će ako budu ostali „još pet godina pod Srbijom, Preševska dolina ostati bez Albanaca“.

Najnovije vesti