Marš sa Drine: Rio Sava troši velike pare u Srbiji, a vlast tvrdi da je sve obustavljeno VIDEO

Vranje/Beograd - Kompanija Rio Sava Exploration, u momentu kada navodno nema projekat u Srbiji, svakog radnog dana troši oko 260.000 evra na konsultantske usluge, saopštili su na konferenciji za medije u beogradskom Medija centru aktivisti i advokati ispred organizacije za očuvanje životne sredine Marš sa Drine.

„Kompanija Rio Sava od 2022. godine do danas, u periodu kada kompanija nema projekat u Srbiji – kada su izgubljene sve dozvole, kada vodi devet upravno-sudskih postupaka pred upravnim sudom, troši oko 300 miliona evra na nematerijalne usluge“, rekao je advokat Sreten Đorđević novinarima u beogradskom Medija centru, pozivajući se na zvanične podatke sa Agencije za privredne registre (APR).

Đorđević je istakao da kompanija troši oko 100 miliona evra godišnje u periodu kada formalno nemaju investicije u Srbiji, kada su im zabranjene radnje koje su sprovodili do kraja januara 2022. godine, kada je projekat Jadar zvanično ukinut.

„To je samo po sebi dokaz je da to što kompanija govori u javnosti nije istina“, ocenjuje advokat.

Kako kaže, kompanija je novac mahom trošila na konsultantnske usluge i na plaćanja povezanim licima i kompanijama u inostranstvu.

„Uzmite da je bar dve trećine bilo plaćanje povezanim licima – to nije zabranjeno propisima, ali se postavlja pitanje zbog čega kapital i novac kompanije Rio Tinto kroz uplate Rio Sava na kraju vrti u krug preko povezanih preduzeća.

Sav novac koji se vrti ostaje u okviru matice – kompanije“, kaže advokat Đorđević.

Prema njegovim rečima, ta kompanija od osnivanja je, zaključno sa 2023. godinom, potrošila oko pola milijarde evra.

Kako su svi navedeni podaci sa APR-a, advokat Đorđević ističe da na APR-u nema podataka o pojedinim stavkama.

„Ako se kaže da je sve dato na konsultantske usluge, na izrade studija izvodljivosti i tako dalje – kome, u kojim količinama i po kojim cenama je to urađeno.

Da bismo to videli, trebali bi da zahtevamo od Poreske uprave i od kompanije Rio Sava, koja i u poslednje vreme posebno insistira na otvorenosti prema javnosti, jeste da se zatraži izveštaj o transfernim cenama za ove akvizicije“, istakao je Đorđević.

Objasnio je i da je Rio Sava u obavezi da u završne izveštaje koje dostavlja nadležnim organima dostavi i sve podatke o transfernim cenama za svaku pojedinačnu uslugu koja je plaćena u ovom periodu, gde bi se moglo utvrditi šta je i po kojoj ceni plaćeno.

Aktivistkinja Bojana Novaković, koja se putem videa uključila u konferenciju, rekla je da je Rio Sava prošle godine potrošila 52 miliona evra na aktivsnosti studije izvodljivosti a da je za dve godine u te svrhe potrošila čak 92 miliona evra.

Istakla je da se ne zna na koju studiju izvodljivosti i da li im je ona potrebna u fazi kojoj je postupak prekinut.

Kako je kazala, u 2021. godini Rio Sava je potrošila oko 400.000 evra na transportne usluge, oko 500.000 evra na, kako se u izveštaju navodi, reklama i propagandu, kao i oko 200.000 evra na troškove istraživanja, 650.000 evra na troškove laboratorijskih analiza i oko 800.000 evra na održavanje puta i parkinga.

Ističe da je potrošeno 39 miliona evra na ostale usluge analize i istraživanja, a u izveštaju se tvrdi da za to angažuju treća lica i da se odnosi na troškove izrada bušotina.

Ponovila je da nije jasno kako kompanija „radi bilo šta vezano za eksploataciju“ kada za to zvanično nema dozvolu.

Kompletnu konferenciju za novinare pogledajte u nastavku u video materijalu Medija centra Beograd.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...