Zbog najave otvaranja rudnika u Klinovcu još jedan eko protest u Vranju

Još jedan eko protest protiv najavljenog otvaranja rudnika u obližnjem selu Klinovac, ali i protiv iste namere kompanije Rio Tinto u Srbiji biće održan u Vranju u subotu 15. januara.

Kako su najavili organizatori protest će biti održan ispred Sabornog hrama Svete Trojice u centru Vranja od 13 časova.

Nezvanično je najavljena mogućnost blokade saobraćajnice.

Reč je o petom protestu koji je zakazan u Vranju od momenta podizanja "Ekološkog ustanka" u Srbiji.

Prvi je održan 27. novembra, a potom još tri 4. i 11. decembra 2021. godine, te 3. januara.

Organizatori skupa zakazanog za subotu su ogranci Skupštine slobodne Srbije i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Klinovac na litijumu

Tokom istraživanja bez bušotina i iskopavanja na teritoriji koju obuhvata projekat Vranje South (u blizini sela Klinovac i Buštranje u opštini Bujanovac), javile su se naznake izvanrednog potencijala nalazišta, koje je slično odlikama uočenim u Jadarskom basen, pisao je ranije portal Slobodna reč. Jadar Lithium objavio je u julu 2019. godine rezultate istraživanja projekta Vranje South koji obuhvata blizu 90,5 kvadratnih kilometara područja. U dokumentu se navodi se da je uzorkovano 28 parčića stena sa teritorije između Klinovca, Trejaka, Spančevca, Novog Sela i Buštranja. O litijumu u Klinovcu izveštavao je i portal Bloomberg krajem avgusta 2019. godine. Kako su tada autori naveli, nalazišta litijuma u Srbiji su dovoljno velika da se Evropa takmiči sa tržištem u Aziji, posebno Kini, koja je treći svetski proizvođač litijuma i prva u proizvodnji litijumskih baterija.

Najnovije vesti