Kostić: Sa vanrednim prihodima ostvarenje budžeta biće preko 100 odsto

U šestomesečnom periodu ostvarenje budžeta iznosilo je više od 1,2 milijarde dinara, odnosno 42,25 odsto od ukupno planiranih sredstava, izjavio je gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić.

On je pred novinarima pojasnio da to u odnosu na šestomesečni normativ zahvata 84 odsto od šestomesečnog plana.

Ako se posmatra devetomesečni period, ukupno ostvarenje budžeta bilo je 2,113 milijarde, što je 68,3 odsto od planiranih sredstava, a u odnosu na noramtiv za devetomesečni period (75 procenata) ukupno ostvarenje budžeta je 91 procenat.

- Ovo ostvarenje je u skladu sa dinamikom koja je karakteristična za lokalne samouprave, da je naplata prihoda i realizacija budžeta intenzivnija u drugoj polovini godine.

Dakle, mi smo, kao što se vidi iz statistike, od 84 procenata na šestomesečnom nivou došli na 91 odsto ostvarenja u devetomesečnom periodu.

Do kraja godine, sa prihodima koje imamo, očekujemo ostvarenje budžeta na nivou 95-96 odsto, a ukoliko bude nekih vanrednih transfera može se očekivati da ćemo ostvariti i preko 100 odsto – kazao je Kostić.

On je istakao da je za šestomesečni, ali i za devetomesečni period karakterističano pokretanje Centralnog registra faktura (CRF), koji obavlja monitoring izmirivanja obaveza prema dobavljačima, a po kome su sve lokalne samouprave dužne da u roku od 45 dana izmiruju svoje obaveze prema dobavljačima.

- Imajući uvidu da je grad Vranje u ovu godinu ušao sa neizmirenim obavezama iz prethodne, uz tekuću potrošnju koju ima i sa započetim kapitalnim investicijama, bio je veliki izazov da se prilagodimo novom sistemu plaćanja u roku od 45 dana.

Grad je ove godine vratio 400 miliona dinara glavnice duga, a do kraja godina imamo još 40 miliona za vraćanje.

Morali smo da izmirimo mnogobrojna zaostala dugovanja da bi CRF sistem profunkcionisao – rekao je Kostić.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća razmatrani su i usvojeni izveštaji o šestomesečnom i devetomesečnom izvršenju budžeta Grada Vranja, a oni će biti predmet rasprave odbornika Skupštine grada Vranja na sednici u četvrtak 18. oktobra.

Najnovije vesti