Presuda za eksproprijaciju kao prvi deo plate za sve budžetske korisnike

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić potvrdio je da je gradu Vranju uručena sudska presuda kojom privatno lice treba da naplati 29.975.000 dinara za eksproprijaciju dela zemljišta na kome je izgrađena srednja Medicinska škola, ali da potraživanje po ovoj presudi „još nije naplaćeno“.

Ilustracije radi, reč je o iznosu koji je ekvivalentan novcu koji grad Vranje odvaja za isplatu prvog dela mesečne zarade za sve budžetske korisnike.

- Gradsko pravobranilaštvo ima jasan pravni stav da treba ući u reviziju tog sudskog procesa i takve presude.

Moramo dati sve od sebe da zaštitimo finansije grada.

Ako pak ne uspemo, imamo spreman „odgovor“ za tih skoro 30 miliona i svakako da ćemo izmiriti obavezu ako budemo primorani.

Ali ćemo ispaštati na drugoj strani zbog toga, jer nećemo moći da finansiramo neke druge obaveze, poput komunalnog programa ili nekih drugih planiranih radova – rekao je Kostić pred novinarima.

On je dodao kako „postoji mogućnost da se ide na reprogram“, ali i da su, koliko je on obavešten, stranke-poverioci najavile da „neće pristati“ na takvu soluciju „u slučaju da grad zatraži reviziju sudskog procesa“.

Bilo kako bilo, već sada je jasno da ni revizija neće odložiti naplatu, jer tako predviđaju pravni i finansijski propisi.

- Račun grada će svakako biti blokiran u momentu ove naplate, ali smo mi spremni da u tom momentu povučemo sredstva kredita i odblokiramo račun.

To je jedino realno, jer ako bismo toliki novac isplatili iz tekućih priliva, ne bismo mogli da izmirujemo druge obaveze i onemogućili bismo normalno funkcionisanje gradskih finansija u mesecu aktiviranja blokade – zaključio je Kostić.

Viši sud u Vranju, na osnovu tužbe J.D. iz Vranja, doneo je presudu da Grad Vranje, "na ime novčane naknade za faktički ekspropriisanu nepokretnost (baštu), površine 5.500 kvadrata, isplati iznos od ukupno 29.975.000 dinara".

Najnovije vesti