Gradovi u fokusu: Prioritet stalna postavka Muzeja i sanacija Pribojčićeve kuće

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović izjavila je da je prioritet Vranja, u vezi sa predstojećim projektnim apliciranjem na konkurs "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture Srbije, namera da se obezbede sredstva za tri značajne investicije u kulturnoj infrastrukturi grada.

- Najpre, neophodan nam je novac da posle, rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja, vratimo i inoviramo stalnu postavku ove ustanove kulture.

Takođe, u planu je i sanacija Pribojčićeve kuće, a ukoliko uspemo želeli bismo da obezbedimo i novac za sanaciju krova na zgradi Haremluka - izjavila je Jovićeva gostujući u programu lokalne TV Vranjska plus.

U vezi sa ovim projektom, napomenula je, ovih dana održan je konsultativni sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture.

- Konkurs će ove godine biti nešto ranije.

Mi imamo spremne projekte, napravili smo uži izbor.

Sve ide u dobrom pravcu, trenutno radimo na pripremi i popunjavanju aplikacionog obrasca i to ćemo sigurno završiti na vreme.

U predstojećem periodu predstoji borba da ta sredstva dobijemo, budući da su nam neophodna.

U Muzeju su građevinski radovi izvedeni, sanacija je delom završena, ali imamo još mnogo posla i to nam je prioritet u odnosu na preostale dve pomenute stvari - rekla je gradska većnica.

Novac za sanaciju muzeja Gradu Vranju je 2017. godine dodeljen u sklopu projekta „Grad Vranje – Gradskom kaldrmom“ iz Vlade Srbije, kroz sufinasiranje programa ministarstva „Gradovi u fokusu“.

Međutim, time sanacija nije kompetno zaokružena.

Tada je obezbeđen je i novac za sanaciju Muzej kuće Bore Stankovića koja je završena.

Ministarstvo kulture je za vranjski projekat "Gradskom kaldrmom", za Narodni muzej i Borinu kuću, izdvojilo ukupno 9,9 miliona dinara.

Najnovije vesti