Završena restauracija Muzej kuće Bore Stankovića

Građevinski radovi na restauraciji Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju su završeni, a sredinom avgusta očekuje se da kuća bude spremna za svečano otvaranje i prijem posetilaca, potvrdio je u izjavi za Vranje News direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković.

- Ostali su završni radovi na raščišćavanju i uređenju dvorišta.

Treba i da vratimo postavku u kući onako kako je bila ranije i onda sledi otvaranje.

Očekujem da to bude sredinom avgusta.

Postavka uključuje autentični nameštaj iz doba Borinog detinjstva, piščevu tabakeru, kao i njegovu omiljenu šoljicu za kafu - kaže Stamenković za Vranje News.

Kako bi kuća u kaldrmisanoj ulici koja nosi ime Borine baba Zlate, zasjala starim sjajem, ističe Stamenković, trebalo bi detaljno srediti dvorište i posaditi cveće.

- U pregovorima smo sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša da modernizuju rasvetu dvorišta muzej kuće, jer je prostor malo mračniji kada dođu jesen i zima.

Ali sve to, naravno, uz dozvolu i uslove zavoda.

Ostalo je, takođe, da sredimo podrum, koji je do sada bio ugrožen zbog napuklih greda.

Time bismo dobili još jednu prostoriju, pa ćemo i nju da uredimo u duhu stare vranjske kuće – napominje Stamenković.

Rekonstruisan je i krov kuće, na kojoj su poslednji restauratorski radovi obavljeni pre 50 godina.

- Zamenjene su ćeramide na krovu, a pošto novac za tu namenu nije predviđen projektom potrebna sredstva je izdvojila lokalna samouprava.

Insistiralo se na autentičnosti i trajnosti, ali se ispostavilo da ćeramida od kvalitetnog materijala nema na našem tržištu, te su morale da se uvezu iz Italije – objašnjava Stamenković.

Obnova Muzej kuće Bore Stankovića finansirana je sredstvima Ministarstva kulture, u okviru projekta „Gradovi u fokusu” sa oko 5 miliona dinara.

PRI KRAJU RADOVI NA RESTAURACIJI NARODNOG MUZEJA

I radovi na restauraciji zgrade Narodnog muzeja privode se kraju, otkriva Stamenković.

- Ostalo je samo da se zamene prozori.

Prema projektu, nije predviđena njihova zamena, pa je naknadno, uz preporuku Zavoda za zaštitu spomenika, ubačena i ta stavka u radove.

Mislim da če podizvođači radova na stolariji to završiti tokom sledeće sedmice – očekuje Stamenković i dodaje da su poslednji radovi na ovoj zgradi, na rekonstrukciji krova, obavljeni 2015. godine.

Izvođač radova je firma „Balkan“ iz Niša koja je, kaže on, specijalizovana za ovakve radove.

Za sanaciju zgrade Selamluka izgrađene 1765. godine, sredstva u iznosu od 5 miliona dinara odobrilo je Ministarstvo kulture, na konkursu „Gradovi u fokusu“, a za projekat „Vranjskom kaldrmom“.

U ugodnom ambijentu dvorišta prepunog cveća, koje je davalo prepoznatljiv pečat svim turskim gradovima, stoji kuća u kojoj se Bora rodio 1875. godine.

Podignuta je dvadeset godina ranije u južnomoravskom stilu sa otvorenim tremom i karakteristična je građevina porodice srednje klase.

Građena je u bondruku sa ispunom od čatme, i sa krovom koji je pokriven ćeramidom.

Dvorište kuće krasi bašta sa starim dudom, tu su još kaldrma i bunar, kao i letnja kuhinja.

Gostinjska soba ja najveća prostorija u kući, nameštena je poluorijentalno, a odmah pored nje je „Zlatina“ soba, sa krevetom i razbojem.

Libade su okačene na zidovima sobe, zajedno sa keceljama Borine majke Vaske.

U centralnom delu glavno vidno mesto zauzima mangal - sud sa žarom od bakra koji je služio za zagrevanje prostorija, podgrevanje jela, ibrik, đugumi-bakarni sudovi za vodu.

Odvojena letnja kuhinja u dvorištu ima ima kućevne predmete: naćve za čuvanje brašna i mešenje hleba, čuturu za tucanje pšenice, kafe, soli, los-tučak, veći gvozdeni predmet za tucanje pšenice,kafe, soli, vršnjik (sač) tendžere - duboko zemljano posuđe, pinokode-hlebarnike, bućku za maslo i drugo

Kuća Bore Stankovića ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Najnovije vesti