Vukosavljević: Nastavićemo da pružamo podršku kulturi Vranja (FOTO, VIDEO)

U rekonstrukciju Muzej kuće Bore Stankovića Grad Vranje i Ministarstvo kulture uložili su oko 5,3 miliona dinara, saopšteno je u utorak u susretu ministra Vladana Vukosavljevića i gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića.

Potom, u Baba Zlatinoj ulici svečano je otvorena rekonstrusana muzej kuća najpoznatijeg Vranjanca.

- Blago onim ljudima i krajevima koji imaju šta i koga da pamte.

Zadovoljstvo mi je što se nalazim na takvom mestu i među takvim ljudima, koje je okupio duh ljubavi prema jednoj velikoj i moćnoj figuri iz prošlosti.

Zavičaj jednog pisca raste u očima sveta, što je pisac veći i zato čitajmo Boru, vraćajmo se Bori nanovo, dodajmo sokove njegovih starih dana našim danima - rekao je ministar Vukosavljević.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković izrazio je veliko zadovoljstvo što se danas, nakon pola veka, vraća potpuni sjaj Muzej kući Bore Stankovića, u kojem je rođen, proveo detinjstvo i odrastao ovaj velikan srpske književnosti.

Milenković je ministra, koji boravi u poseti Vranju, upoznao sa realizovanim projektima u oblasti kulture, od kojih se izdvaja upravo ovaj.

- Kompletno smo renovirali enterijer, uređeno je dvorište i sam krov, koji se sada sastoji od specijalnih ćeramida uvezenih iz Italije - rekao je Milenković.

POPOVIĆ: OBNOVA POZORIŠTA PRIORITET VLADE

Milena Popović, saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu predsednice Vlade istakla je da nasleđe i tradicija predstavljaju "žilu kucavicu jedne države i jednog naroda".

- Vranje je grad koji zavređuje posebnu pažnju svojim izuzetnim kulturnim nasleđem i bogatom tradicijom.

Ono što želim posebno da istaknem je da će jedan od prioriteta Vlade RS biti završetak obnove pozorišta u Vranju - rekla je Popovićeva.

Ministar Vladan Vukosavljević izjavio je da Vranje ima "ogromnu kulturnu tradiciju" i da to treba da iskoristi.

- Ali, još je važnije da ima ljude koji žele da se ozbiljno bave unapređenjem kulture.

Ministarstvo će nastaviti da pruža značajnu podršku naporima i projektima koji dolaze iz Vranja - rekao je ministar Vukosavljević.

Gradonačelnik Milenković je najavio da Grad ima nameru da adaptira kompletnu kaldrmu u Baba Zlatinoj ulici i rekonstruiše Pribojčićevu kuću, što će upotpuniti ambijentalnu celinu u samom srcu Grada.

On je dodao da su preko projekta "Gradovi u fokusu" izdvojena sredstva od oko 5,2 miliona dinara za zgradu Selamluka u kompleksu Pašinih konaka, koja je takođe renovirana.

- Sa kabinetom predsednice Vlade sarađujemo u vezi sa finansiranjem završnih radova na zgradi Pozorišta u visini od 170 miliona dinara i očekujemo prvu predstavu vranjskog ansambla već u septembru naredne godine - istakao je Milenković.

Prilikom ministrove posete bilo je reči i o uređenju zgrade novog Doma kulture koja će, prema projektu čiju izradu finansiraju Grad i EU PRO, prerasti u multimedijalni biznis centar.

Ministar je najavio podršu ovakvom konceptu, imajući u vidu dimenzije objekta, kao i činjenicu da zgradu koriste i važne ustanove poput Biblioteke, Arhiva, Muzeja i Škole animiranog filma.

Ministar je sa saradnicima obišao Muzej kuću Bore Stankovića, rodnu kuću Oca Justina Popovića, Narodni muzej, a u toku dana posetio je i Manastir Prohor Pčinjski.

Najnovije vesti