Pribojčićevu kuću grad pretvara u Centar za očuvanje vranjske pesme VIDEO

Da ideja o osnivanju neke vrste Muzeja gradske vranjske pesme nije samo mrtvo slovo na papiru tvrdi direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković, obelodanjivanjem namere lokalne samouprave da od Pribojčićeve kuće napravi centar u kome će se negovati najveći brend Vranja, pesma koja je uvrštena na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Stamenković je na konferenciji za medije u četvrtak precizirao da ideja o osnivanju Centra za očuvanje vranjske gradske pesme nije daleko od realizacije, posebno nakon pokretanje festivala "Oću da vi pojem vranjansko", koji je od zimus zaživeo u Vranju.

- Centar u Pribojčićevoj kući bio bi mesto baštinjenja, čuvanja i negovanja Vranjske gradske pesme.

To bi bilo stecište održavanja naučnih skupova, radionica, seminara, koncerata i sl - kazao je on.

Grad Vranje je, kako je kazao, finansirao projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju ovog objekta.

- S tim projektom konkurisaće se kod Ministarstva kulture u okviru konkursa "Gradovi u fokusu" za sledeću godinu.

Kao i u slučaju Muzej kuće Bore Stankovića planira se kompletna rekonstrukcija unutrašnjosti kuće, krova i dvorišta.

Procenjuje se da će devet miliona dinara biti dovoljno da dobijemo reprezentativan kompleks i arhitektonsku celinu koju bi Pribojčićeva kuća činila sa Borinom kućom, jer su one osim istorijske veze i fizički povezane kapidžikom - rekao je Stamenković pred novinarima.

On je rekao da je će inicijativa za unapređenje i čuvanje Vranjske gradske pesme sprovoditi u saradnji sa Udruženjem "Ved".

- Njihovi članovi kao i pevač Branimir Stošić Kace već su demonstrirali inicijativu za osnivanje jednog ovakvog centra i imaju mnogo toga već pripremljenog što bi bilo deo sadržaja tog centra.

Imamo i našu grupu Izvor, koja se takođe bavi očuvanjem tradicionalne muzike Vranja i vranjskog kraja.

Planiramo da iskoristimo sve prednosti koje imamo na tom polju - kazao je Stamenković.

On je naglasio da će grad dati doprinos očuvanju Vranjske gradske pesme i većim budžetom za potrebe novoustanoveljenoig festivala.

- Osim tog revijalnog dela festivala, zainteresovani smo da ga unapređujemo kroz naučne skupove na kojima bi se okupila plejada profesora, etnomuzikologa koji se bave ovom temom i očuvanjem nematerijalne kulturne baštine i time još više promovisala vranjska pesma - kazao je Stamenković.

Podsećanje radi, Narodni Muzej u Vranju dobio je na upravljanje Pribojčićevu kuću od grada Vranja, posle iseljenja Književne zajednice Borisav Stanković iz tog prostora.

Najnovije vesti