Gardijan: Srbi i Makedonci umiru od zagađenog vazduha

Vranje - Oko 98 odsto Evropljana udiše veoma štetan, zagađen vazduh, što je povezano sa 400.000 smrtnih slučajeva godišnje, piše Gardijan, navodeći da se Evropa suočava sa ozbiljnom krizom javnog zdravlja".

U celoj toj priči, piše u tekstu, najteže pogođena zemlja u Evropi je Severna Makedonija, a sledi je Srbija, pokazalo je istraživanje Gardijana.

Precizira se da više od polovine stanovništva Severne Makedonije i Srbije živi sa četiri puta više štetnih čestica u vazduhu nego što propisuju smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Skoro dve trećine ljudi širom zemlje živi u oblastima sa više od četiri puta većim od smernica SZO za PM2,5, dok je utvrđeno da četiri oblasti imaju zagađenje vazduha skoro šest puta veće, uključujući i glavni grad Skoplje.

Komentari

Neka ova vast u Vranju napravi prsten u centru grada gde ce biti zabranjena voznja automobila, traktora , motokultivatora...neka zabrane upotrebu cumura za rad skara ....neka sprovede na delo Skupstinsku odluku da muzika u kaficima radnim danom svira do OO,oo.h. a vikendom do 1.h. i to na stotinak metara od Opstine i MUPa ..spasimo omladinu ....da nam ne dolaze kuci vozeci pijani autimobile ,vracajuci se iz kafica koji rade do 3.h. ujjutru....da ih pamtimo da su nesto ucinili za ovaj grad , a ne samo po tome kako su trosili nase pare

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...