Eparhiji 370.000 za digitalizaciju živopisa u Prohoru

Projekat digitalizacije živopisa crkve Manastira Prohor Pčinjski, u susret jubileju 950 godina od osnivanja manastira, sufinansiraće Ministarstvo kulture sa 370.000 dinara, odluka je Komisije za ocenu projekata u sklopu konkursa za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u Srbiji za 2020. godinu.

Ostatak do 670.000, koliko će koštati ceo projekat, Eparhija vranjska moraće da obezbedi iz drugih izvora.

Živopis u manastiru je obnavljan od 2006. godine do prošle godine i ima četiri sloja nastala tokom više vekova, počev od četrnaestog.

Centralna proslava jubileja devet i po vekova manastira bila je zakazana za nedelju 17. maj, a zasedanje Sabor SPC u Prohoru trebalo je da počne od četvrtka 14. maja, međutim pandemija koronavirusa pokvarila realizaciju programa proslave velikog jubileja.

Kako je bio planiran program proslave pogledajte OVDE.

BOSILEGRAD NAPRED, OSTALI STOJ

U okviru istog konkursa Ministarstva kulture, u delu konkursa za sufinansiranje digitalizacije kulturnog nasleđa, podržan je projekat Centra za kulturu u Bosilegradu pod nazivom "Formiranje digitalnog centra i digitalizacija građe asociranih ustanova" sa 300.000 dinara. Odbjeni su projekti Javne biblioteke Bora Stanković u Vranju za formiranje odeljenja za digitalizaciju, Istorijskog arhiva 31. januar za nabavaku računarske opreme za digitalizaciju arhivske građe, Radio televizije Vranje (Digitalizuj se lokalno, doprinesi globalnom), te Turističke organizacije Vranja koja je u sklopu potprojekta za "Digitalizaciju savremenog stvaralaštva" tražila sredstva za promo film "Vranje, grad koji ima dušu".

Najnovije vesti