Metodije novi iguman Prohora Pčinjskog

Arhimandrit mr Metodije Marković prvog dana Nove godine postao je iguman Manastira Prohor Pčinjski, saopšteno je iz Eparhije vranjske.

To je episkop vranjski Pahomije obelodanio u toku Svete liturgije, uvodeći u dužnost igumana manastira Sveti Prohor Pčinjski oca Metodija, u godini kada ova svetinja obeležava 950 godina postojanja.

- Posle čina uvođenja u dužnost novog igumana u svojoj besedi vladika Pahomije najpre je čestitao igumanu arhimandritu Metodiju postavljenje na dužnost, pročitavši molitve i pouke iz Činovnika Arhijerejskog sveštenosluženja.

Posle Svete liturgije, u konaku manastira za sve prisustne priređena je trpeza ljubavi, a prigodnim govorom obratio se iguman Metodije koji se zahvalio najpre episkopu Pahomiju na ukazanom poverenju, ukazavši na veliku obavezu koju prima kao iguman manastira koji traje 950 godina - saopšteno je iz eparhije.

Arhimandrit Metodije Marković, rođen je 7. septembra 1987. godine, u Vranju, a svoje prvo bogoslovsko obrazovanje, po blagoslovu episkopa vranjskog Pahomija, stekao je u Bogosloviji SPC "Sveti Kirilo i Metodije" u Nišu.

Moskovsku Duhovnu akademiju otac Metodije završio je u periodu od 2006. do 2009. godine, a zatim 2010. godine upisao postdiplomske studije na Bogoslovskom Institutu "San Bernardinjo" u Veneciji, gde je boravio do 2012. godine.

Monaški postrig primio je 1. septembra 2012. godine u manastiru Svetog Nikole u Vranju, gde je istog meseca od episkopa vranjskog Pahomija imenovan na dužnost namesnika ovog manastira.

U akademskoj 2014/2015. boravio je na Univerzitetu u Paderbornu (Nemačka) kako bi usavršio nemački jezik i slušao teološka predavanja na Institutu "Johan Adam Miler".

Godine 2017/2018. proveo je u Bolonji gde je odbranio magistarski rad na pomenutom fakultetu.

Arhimandrit Metodije bio je i starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju.

Najnovije vesti