Učenica iz Vranja Lana Milutinović treća na međunarodnom eko konkursu

Lana Milutinović, učenica prvog razreda OŠ Svetozar Marković u Vranju, osvojila je treće mesto na međunarodnom eko-konkursu.

Konkurs za najbolji crtež ili pesmu/esej o temi “Priroda - naš zajednički dom” raspisali su Udruženje Plant iz Niša, kao partner iz Srbije, i Direkcija parka prirode Vitoša iz Sofije, kao partner iz Bugarske.

Cilj ovog takmičenja bio je jačanje svesti o tome da smo deo prirode i o važnosti njenog očuvanja.

Deci je omogućeno da putem svojih radova široj javnosti prenesu poruke o značaju obrazovanja mladih kao budućih lidera koji će donositi odluke o pitanjima životne sredine.

Kako organizatori izveštavaju, na konkurs su pristigla 533 rada učenika iz Srbije i 227 radova učenika iz Bugarske, a stručni žiri je izabrao najbolje među njima.

Lanin učitelj Miomir MiDej Dejanović naglašava za Vranje News da je ona temu obradila kroz strip, "jer je strip veoma moćan i pogodan medij za izražavanje misli i osećanja".

"Poznato je da se sadržaji brže usvajaju i duže pamte ako deca (i odrasli) pažljivo slušaju, ali istovremeno i gledaju ono o čemu im govorimo.

Strip baš to omogućava - da se kroz spoj teksta i crteža direktno saopšte važne životne poruke i da ostanu urezane u svesti čitača.

Meni kao mentoru su najdraži rezultati koje moji učenici ostvare van Vranja, na republičkim i međunarodnim takmičenjima", navodi Dejanović za naš portal.

Uspeh je, smatra on, utoliko veći "ako je postignut tamo gde je konkurencija jaka, a kriterijumi strogi".

"Uvek ponosno ističem da su moji učenici dosad osvojili brojna prva mesta upravo na republičkim i međunarodnim nadmetanjima.

Kroz sva ta postignuća širokom auditorijumu predočavam svoj rad, rad mojih đaka, ali ujedno promovišem i mlade intelektualne snage na koje Vranje i Srbija u budućnosti mogu da računaju", navodi Dejanović.

Podsećanja radi, Lana Milutinović i njene drugarice iz odeljenja - Emilija Dimić i Lara Trajković - na nedavno održanoj Balkanskoj smotri mladih strip-autora dobile su zahvalnice za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa, a njihovi stripovi izloženi su među radovima autora iz celog sveta.

Projekat eko konkursa sufinansirala je Evropska unija kroz IPA Cross Interreg: IPA Bugarska - Srbija 2014 - 2021.

Nagrade za đake koji su najuspešnije odgovorili na zadatu temu obezbedili su partneri iz Bugarske.

Najnovije vesti