Deca sve češće ostavljaju roditelje na cedilu

Posle 87-godišnje starice koja je krajem prošle godine primljena u prihvatilište Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, jer posle lečenja u vranjskoj bolnici nije htelo da je preuzme nijedno od šestoro dece, pre nekoliko dana, prihvatilište je postalo dom još jednom napuštenom roditelju, javlja RTS.

Na Infektivnom odeljenju vranjske bolnice 63-godišnji muškarac proveo je nekoliko meseci, jer nijedno od njegovo petoro dece nije želelo da brine o njemu.

Privremeno boravi u Prihvatilištu, a protiv dece su podnete prijave.

Po porodičnom zakonu deca ili unuci su u obavezi da brinu, osim ako ih roditelji nisu zanemarivali u detinjstvu.

- Pošto su to deca iz više brakova, korisnik nije brinuo o toj deci, a da li će se oni izjasniti u izjavama da žele da pruže brigu i podršku svome ocu, to ćemo videti - ističe Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad.

Po porodičnom zakonu deca i unuci su obavezni da brinu o roditeljima, osim ako ih nisu zanemarivali u detinjstvu.

U Zdravstvenom centru kažu da ovo nije izolovani slučaj.

I ranije se dešavalo da nakon izlečenja, i po nekoliko meseci zbrinjavaju stare ljude.

- Naravno, takve pacijente nikada ne puštamo da se snalaze znači, na ulicu.

Snađemo se, obezbedimo prostor po odeljenjima i u ovom slučaju na Infektivnom odeljenju - kaže Saša Đorđević, direktor OJ Bolnica ZC Vranje.

U Prihvatilištu za stare od kraja prošle godine je i osmdesetsedmogodišnja žena iz okoline Vranja, koju posle lečenja u Zdravstvenom centru nijedno od 6-oro dece nije prihvatilo.

Ona je još uvek u Prihvatilištu, kako saznajemo, prijave su povučene, deca su prihvatila da joj plaćaju boravak u nekom Domu za stare.

Najnovije vesti