Borina nedelja počela bez prisustva Duška Kovačevića (FOTO, VIDEO)

Borina nedelja, 52. po redu, otvorena je u petak uveče bez prisustva i besede Dušana Kovačevića, prošlogodišnjeg laureata nagrade "Borisav Stanković".

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković, kazao je da se Kovačević nije pojavio iz „vrlo opravdanih razloga“, pa je on pročitao Kovačevićevo pismo izvinjenja i obraćanja publici "Borine nedelje".

Bori u čast govorio je pesnik Miroslav Maksimović, koji je rekao da je kultura "veoma važna za male narode, čak mnogo važnija nego za velike".

- Veliki narodi imaju druge resurse koji obezbeđuju njihov opstanak. Mali narodi, bez kulture, osuđeni su na nestanak kao narodi.

U tom smislu je veoma važno da mali narodi, kakav smo mi, svoje tradicionalne institucije, na kojima počiva cela kultura, održavaju u životu - kazao je Maksimović.

On je potom kazivao stihove svojih pesama.

Borina nedelja nastaviće se u subotu programom pod nazivom "Spomen na boru" u 12.05 u Galeriji Narodnog muzeja, dok je polaganje cveća na spomenik Bori Stankoviću, zakazano za subotu u 12.30, odloženo za 30. mart.

U večernjem terminu od 20 časova, tema će biti "Tri veka srpske književnosti u Rumuniji", u okviru koje će u Galeriji Narodnog muzeja govoriti Stevan Bugarski i Slavomir Gvozdenović.

Manifestacija se održava u Vranju i Beogradu od 23. do 29. marta.

Članovi zajednice, kako je kazao Mihailović u najavi manifestacije, potrudili su se da i ove godine učine program „kvalitetnim, živim i zanimljivim“.

Grad Vranje pokrenuo je od ove godine, kao pandan "Borinoj nedelji", svoju manifestaciju pod imenom "Borini književni dani", koju finansira iz vlastitog budžeta sa 500.000 dinara.

"Borinu nedelju", po rečima Mihailovića, finansiraju Ministarstvo kulture Srbije i sami članovi KZ, bez pomoći lokalne samouprave.

Ovogodišnji laureat "Borine nagrade", koju dodeljuje KZ Borisav Stanković, je književnica Grozdana Olujić.

Najnovije vesti