Besedom Duška Kovačevića počinje Borina nedelja (PROGRAM)

Tradicionalna kulturna manifestacija „Borina nedelja“, 52. po redu, biće otvorena u petak 23. marta besedom književnika Dušana Kovačevića, prošlogodišnjeg laureata nagrade „Borisav Stanković“.

Revija oldtajmera, kojom je trebalo da počne manifestacija u 11 časova na gradskom šetalištu u Vranju, odložena je za neki od narednih dana zbog snega i lošeg vremena.

Manifestacija se održava u Vranju i Beogradu od 23. do 29. marta, najavio je Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“ u Vranju.

Članovi zajednice, kazao je Mihailović prilikom najave manifestacije, potrudili su se da i ove godine učine program „kvalitetnim, živim i zanimljivim“.

- Ove godine se navršava 300 godina srpske književnosti u Rumuniji, pa ćemo ugostiti iz Temišvara živu enciklopediju srpske književnosti i dobitnika nagrade "Dositej Obradović" Stevana Bugarskog i književnika prof. dr Slavomira Gvozdenovića – naveo je Mihailović.

Ministarstvo kulture i članovi zajednice finansiraju ovu manifestaciju jer se, kako kaže, organizatori suočavaju sa nerazumevanjem lokalne samouprave.

- Imamo niz pokazatelja da gradske vlasti ne žele da sarađuju, što za nas nije iznenađenje. I ove godine ćemo iz svojih džepova izdvojiti novac za održavanje jedne ovako važne manifestacije.

Grad Vranje pokrenuo je od ove godine, kao pandan "Borinoj nedelji", svoju manifestaciju pod imenom "Borini književni dani", koju finansira iz vlastitog budžeta sa 500.000 dinara.

Ovogodišnji laureat "Borine nagrade", koju dodeljuje KZ Borisav Stanković, je književnica Grozdana Olujić.

Najnovije vesti