Borina nagrada Grozdani Olujić

Žiri za dodelu ovogodišnje Borine nagrade odlučio je da se ona dodeli Grozdani Olujić za celokupno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman „Preživeti do sutra“, u izdanju Srpske književne zadruge.

- Izuzetno značajno za različita područja srpske književnosti, delo Grozdane Olujić obeležava posebnu tematiku i pripovednu modernizaciju srpske književnosti u šezdesetim godinama 20. veka.

Grozdana Olujić demonstrira nov pripovedni postupak, nov koncept oblikovanja likova, dramatične predstave o emancipaciji mladosti u odnosu na zatečene i okamenjene društvene i običajne odnose, lirizaciju proznog izraza koja počiva na životnom tempu gradskog čoveka, pa je otud nervozna i temperamentna, kao i problemske sadržaje životnih iskustava modernog čoveka - navodi se u saopštenju žirija za dodelu Borine nagrade.

Žiri je radio u sastavu dr Slađana Jaćimović, Aleksandar B. Lakovića i dr Milo Lompar.

U Vranju će se od 23. do 29. marta održava 52. po redu „Borina nedelja“ sa temom „Kulturni rat u svetu i kod nas“, saopštio je četvrtak na konferenciji za medije Miroslav Cera Mihailović, rukovodilac Književne zajednice „Borisav Stanković“.

Članovi zajednice, ističe, potrudili su se da i ove godine učine program „kvalitetnim, živim i zanimljivim“.

- Ove godine se navršava 300 godina srpske književnosti u Rumuniji, pa ćemo ugostiti iz Temišvara živu enciklopediju srpske književnosti i dobitnika nagrade "Dositej Obradović" Stevana Bugarskog i književnika prof. dr Slavomira Gvozdenovića – naveo je Mihailović.

Ministarstvo kulture i članovi zajednice finansiraju ovu manifestaciju jer se, kako kaže, organizatori suočavaju sa nerazumevanjem lokalne samouprave.

- Imamo niz pokazatelja da gradske vlasti ne žele da sarađuju, što za nas nije iznenađenje. I ove godine ćemo iz svojih džepova izdvojiti novac za održavanje jedne ovako važne manifestacije.

Za razliku od drugih, članovi saveta Književne zajednice i druge književne institucije, akademici i ugledni poslanici kulture imaju svest da se radi o programima od izuzetnog značaja za srpsku književnost i kulturu – naglasio je Mihailović.

Književna zajednica aplicirala je na lokalnom konkursu za projekte iz kulture, ali je problem u činjenici da je on, kako je rekao Mihailović, raspisan suprotno zakonu, tek 5. marta i traje do 5. aprila, kada će „Borina nedelja“ biti završena.

- Iako zakon dozvoljava da se projekti od izuzetnog značaja finasiraju i mimo konkursa, gradska vlast ne pokazuje dobru volju za tako nešto.

Nezvanično smo dobili naznake da bi nam mogli tražiti i plaćanja zakupa za salu u kojoj će biti održan program, za koji se ulaz ne naplaćuje, što bi bio presedan u svetskim razmerama – napominje Mihailović.

Govoreći o potrebnim sredstvima za realizaciju programa, kaže da je donja granica obima sa pedesetak učesnika i saradnika, uključujući i novčani deo nagrade „Borisav Stanković”, otprilike 2,5 miliona dinara, a optimalna suma oko 3 do 4 miliona.

Prof. dr Aleksandar Jovanović, član Saveta Književne zajednice „Borisav Stanković” i dugogodišnji član žirija za dodelu Borine nagrade, ocenio je stav lokalne vlasti kao “anticivilizacijsku situaciju koju Vranje sebi ne sme da dopusti, bez obzira na politiku, ovu ili onu”.

Programi i ove „Borine nedelje“ odvijaće se paralelno na dve lokacije, u Vranju, rodnom gradu Bore Stankovića i Beogradu, gde je živeo i radio.

U realizaciji manifestacije pored Književne zajednice “Borisav Stanković”, uključeno je Udruženje književnika Srbije (UKS) i Srpsko književno društvo (SKD).

Najnovije vesti