Bora u galeriji, Cera u gimnaziji (FOTO, VIDEO)

Dok je gradonačelnik Slobodan Milenković, pred prepunom salom Galerije Narodnog muzeja otvarao novoustanovljenu kulturnu manifestaciju "Borini književni dani, u čast velikana srpske književnosti Borisava Stankovića, Miroslav Cera MIhailović započeo je, u isto vreme, svoj književni program u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju.

Pred četrdesetak posetilaca, Mihailović, koji godinama kao rukovodilac Književne zajednice organizuje manifestaciju "Borina nedelja", rekao je kako je ovaj susret upriličen u sklopu obeležavanja Dana gimnazije, a na Svetski dan poezije.

Tokom večeri, predstavljen je njegov stvaralački opus, a Mihailović nijednom rečju nije pomenuo manifestaciju u sklopu koje se večeras, prvi put, realizovao program posvećen Bori Stankoviću, i to samo stotinak metara dalje.

Pre ovog događaja Mihailović, nezadovoljan tretmanom koji manifestacija "Borina nedelja" uživa kod gradske vlasti (Grad Vranje ove godine ne izdavaja novac iz budžeta za nju, već je finansiraju Minsistarstvo i KZ), najavio je da će program u gimnaziji biti „otvoren, a ulaz slobodan za sve zainteresovane građane".

Pred publikom je više od sat vremena govorio stihove svojih pesama.

Svim posetiocima Mihailović je poklonio po jednu svoju knjigu i rekao da će deo svog opusa pokloniti gimnazijskoj biblioteci.

Takođe, naglasio je da je poveo akciju da gimnazija, preko projekta "Knjiga solidarnosti", dobije preko 1.000 knjiga, uglavnom lektire i beletristike.

U Vranju će se od 23. marta (kada se završava paralelna manifestacija "Borini književni dani) pa do 29. marta održati 52. po redu „Borina nedelja“, sa temom „Kulturni rat u svetu i kod nas“.

Mihailović je, kao rukovodilac Književne zajednice Borisav Stanković, kazao da su se članovi zajednice potrudili da i ove godine učine program „kvalitetnim, živim i zanimljivim“.

- Ove godine se navršava 300 godina srpske književnosti u Rumuniji, pa ćemo ugostiti iz Temišvara živu enciklopediju srpske književnosti i dobitnika nagrade "Dositej Obradović" Stevana Bugarskog i književnika prof. dr Slavomira Gvozdenovića – naveo je Mihailović pred novinarima, prilikom nedavne najave ovogodišnjeg programa manifestacije.

Ministarstvo kulture i članovi zajednice finansiraju "Borinu nedelju" jer se, kako kaže, organizatori suočavaju "sa nerazumevanjem lokalne samouprave".

- Imamo niz pokazatelja da gradske vlasti ne žele da sarađuju, što za nas nije iznenađenje.

I ove godine ćemo iz svojih džepova izdvojiti novac za održavanje jedne ovako važne manifestacije.

Za razliku od drugih, članovi saveta Književne zajednice i druge književne institucije, akademici i ugledni poslanici kulture imaju svest da se radi o programima od izuzetnog značaja za srpsku književnost i kulturu – naglasio je Mihailović.

On je rekao da "postoje glasine da će KZ morati da plaća zakup sale" u kojoj će biti održan program, za koji se ulaz ne naplaćuje, što je nazvao "presedanom u svetskim razmerama".

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...