AKCIJA NU Umetnošću protiv dosade: Radovi Tašane Milenković FOTO

Narodni univerzitet (NU) u Vranju u vreme vanrednog stanja započeo je kampanju "Umetnošću protiv dosade", predstavljajući polaznike vlastite Likovne radionice i njihove kreativne radove koji su nastali od vremena uvođenja vanrednog stanja u državi.

Onlajn radionica, imajući u vidu uspešnost akcije i veliku zainteresovanost ljubitelja umetnosti za ovaj vid predstavljanja slikarskih nada Vranja, nastavljena je i nakon ukidanja vanrednog stanja.

Jedna od polaznica radionice koja će biti predstavljena u sklopu ove kampanje je Tašana Milenković.

Rođena je 2000. godine u Vranju.

Student je prve godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku za dizajn enterijera.

Osnovnu i srednju Medicinsku školu završila je u Vranju.

Posle srednje shvatila je, kako kaže, da je ono što je čini srećnom i ispunjava potpuno drugačije od medicine ili farmacije.

Ono što je najviše volela da radi je da crta.

Pripremu za prijemni ispit za akademiju započela je u Likovnoj radionici u Vranju.

- Zahvaljujući tome sam, ne samo upisala željeni fakultet, već sam dobila i divna iskustva, mnogobrojne prijatelje, proširila i unapredila svoje znanje.

Tokom te godine pripreme za prijemni učestvovala sam na grupnoj izložbi radova polaznika Likovne radionice koja mi je dodatno potvrdila zbog čega volim to da radim i dala vetar u leđa za dalji rad - navodi Tašana.

Godine 2019. upisala je likovni departman na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Period proveden na akademiji karakteriše kao veoma interesantan i lep.

- Radim ono što volim, pa mi zbog toga studiranje predstavlja veliko zadovoljstvo - kaže Tašana.

FENOMEN LIKOVNE RADIONICE

Otvaranjem Likovne radionice mladi Vranjanci dobili su mesto koje im omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika i sl), shodno sklonostima i potrebama. Radionica pre svega priprema decu za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, fakultete umetnosti, arhitekture i upravo je rezultat polaznika na ovim ispitima najveći uspeh Likovne radionice. Od 1997. godine do danas željene fakultete i škole upisalo je 227 polaznika, a imajući u vidu težinu prijemnog ispita i mali broj primljenih kandidata, to je ogroman uspeh. Polaznici Likovne radionice studiraju na svim fakultetima u zemlji, ali i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji... Likovna radionica dobila je 2007. godine nagradu Sedmi septembar od grada Vranja "za izuzetne rezultate u oblasti kulture".

Najnovije vesti