AKCIJA NU Umetnošću protiv dosade: Radovi Anastasije Anđelković FOTO

Narodni univerzitet (NU) u Vranju u vreme vanrednog stanja započeo je kampanju "Umetnošću protiv dosade", predstavljajući polaznike vlastite Likovne radionice i njihove kreativne radove koji su nastali od vremena uvođenja vanrednog stanja u državi.

Onlajn radionica, imajući u vidu uspešnost akcije i veliku zainteresovanost ljubitelja umetnosti za ovaj vid predstavljanja slikarskih nada Vranja, nastavljena je i nakon ukidanja vanrednog stanja.

Jedna od polaznica radionice koja će biti predstavljena u sklopu ove kampanje je Anastasija G. Anđelković.

Rođena je 1996. godine u Vranju gde je završila osnovnu školu kao đak generacije.

Upisala je potom Gimnaziju Bora Stanković koju je završila sa Vukovom diplomom.

Osnovne akademske studije arhitekture upisala je 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Godine 2018. stekla je zvanje inženjera arhitekture.

Trenutno je student druge godine master akademskih studija arhitekture na matičnom fakultetu.

Profesionalno se razvija i ujedno učestvuje u promociji i prikazivanju obima arhitekture široj javnosti, učešćem na vannastavnim aktivnostima kroz volonterski rad, međunarodne radionice i stručne izložbe.

Anastasija je 2018. godine učestvovala na smotri strukovnih organizacija arhitektonskog projektovanja, na izložbi "Pre salona", u sklopu 40. Salona arhitekture u Galeriji Žad u Beogradu.

Rezultat rada radionice međunarodnog naučnog simpozijuma pod nazivom "Among Scales" Programiranje predeone ekologije - Nove modernosti Beograda, prezentovala je u septembru 2019. godine u galeriji "Aula" Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Iste godine Anastasija je učestvovala na međunarodnoj radionici u okviru konferencije BAB - "Branding territory through community engagement - Smederevo city" u organizaciji ISOCARPA-a, BAB-a i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sa autorskim timom, u martu mesecu, Anastasija je koordinirala radionicom "Proces izrade makete australijske ambasade u Maroku" koju je prezentovala na manifestaciji "Noć arhitekture" na Arhitekstonskom fakultetu u Beogradu, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta i Ambasade Republike Slovačke.

Evaluaciju rada tokom studija pokazuje učešćem na brojnim izložbama najboljih studentskih semestralnih radova u oblasti arhitektonskih tehnologija i projektovanja.

U ranom detinjstvu pokazanu sklonost ka crtanju ispoljavala je, usavršavala i negovala tokom dugogodišnjeg članstva (2007-2014) u Likovnoj radionici Narodnog univerziteta u Vranju, na čijim je izložbama osvajala mnogobrojne nagrade.

FENOMEN LIKOVNE RADIONICE

Otvaranjem Likovne radionice mladi Vranjanci dobili su mesto koje im omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika i sl), shodno sklonostima i potrebama. Radionica pre svega priprema decu za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, fakultete umetnosti, arhitekture i upravo je rezultat polaznika na ovim ispitima najveći uspeh Likovne radionice. Od 1997. godine do danas željene fakultete i škole upisalo je 227 polaznika, a imajući u vidu težinu prijemnog ispita i mali broj primljenih kandidata, to je ogroman uspeh. Polaznici Likovne radionice studiraju na svim fakultetima u zemlji, ali i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji... Likovna radionica dobila je 2007. godine nagradu Sedmi septembar od grada Vranja "za izuzetne rezultate u oblasti kulture".

Najnovije vesti