AKCIJA NU Umetnošću protiv dosade: Radovi Marka Jovanovića FOTO

Narodni univerzitet (NU) u Vranju, kroz kampanju "Umetnošću protiv dosade, krenuo je sa predstavljanjem svih polaznika vlastite Likovne radionice i njihovih kreativnih radova koji nastaju u vreme kada, zbog vanrednog stanja u zemlji, ta radionica radi isključivo "online".

Jedan od polaznika radionice koji će biti predstavljen u sklopu ove kampanje je Marko Jovanović.

Rođen je 2001. godine u Vranju.

Trenutno pohađa Gimnaziju Bora Stanković u Vranju, društveno-jezički smer.

Član je likovne radionice od svoje devete godine.

Učestvovao je na osam grupnih, a imao je i svoju samostalnu izložbu sa navršenih 11 godina u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Najviše voli da radi portrete grafitnom olovkom.

Za svoje radove nagrađivan je više puta.

Posebnu nagradu "Cum Laude" dobio je 2013. godine za crtež Desanke Maksimović na konkursu "Srpske majke", nagradu koja ima nacionalni značaj.

Dobijao je i nagrade na izložbama Likovne radionice.

Asistent je u radionici od svoje dvanaeste godine.

FENOMEN LIKOVNE RADIONICE

Otvaranjem Likovne radionice mladi Vranjanci dobili su mesto koje im omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika i sl), shodno sklonostima i potrebama. Radionica pre svega priprema decu za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, fakultete umetnosti, arhitekture i upravo je rezultat polaznika na ovim ispitima najveći uspeh Likovne radionice. Od 1997. godine do danas željene fakultete i škole upisalo je 227 polaznika, a imajući u vidu težinu prijemnog ispita i mali broj primljenih kandidata, to je ogroman uspeh. Polaznici Likovne radionice studiraju na svim fakultetima u zemlji, ali i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji... Likovna radionica dobila je 2007. godine nagradu Sedmi septembar od grada Vranja "za izuzetne rezultate u oblasti kulture".

Najnovije vesti