AKCIJA NU Umetnošću protiv dosade: Radovi Jovane Mitrović FOTO

Narodni univerzitet (NU) u Vranju u vreme vanrednog stanja započeo je kampanju "Umetnošću protiv dosade", predstavljajući polaznike vlastite Likovne radionice i njihove kreativne radove koji su nastali od vremena uvođenja vanrednog stanja u državi.

Onlajn radionica, imajući u vidu uspešnost akcije i veliku zainteresovanost ljubitelja umetnosti za ovaj vid predstavljanja slikarskih nada Vranja, nastavljena je i nakon ukidanja vanrednog stanja.

Jedna od polaznica radionice koja će biti predstavljena u sklopu ove kampanje je Jovana Mitrović.

Rođena je 1993. godine u Vranju.

Njena prva misao o umetnosti jeste pitanje koje je sebi postavljala kao devojčica - zbog čega neko ume da nacrta čoveka a neko ne?

U to doba nije znala da crta ljude, ali je čvrsto odlučila da to promeni.

- Srećom, postoji jedno veoma bitno mesto u Vranju, bitnije od svih ostalih mesta, gde to možeš i da naučiš.

Kao magija, prođe neko vreme i ti znaš da nacrtaš apsolutno sve, čudo jedno - kaže Jovana, aludirajući na Likovnu radionicu.

Jovana je u radionici upoznala prvog mentora Vesnu Marinković Stanković, što je bilo "presudno za sve stvari koje će se izdešavati u budućnosti".

Nakon četiri godine konstantnog crtanja i mnogo neobičnih razgovora, Jovana je iz prvog pokušaja upisala grafiku na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu.

Tamo je završila osnovne i master studije.

Trenutno završava doktorske umetničke studije na istom fakultetu.

Radi kao grafički dizajner, jer "niko neće da joj plaća dok ona samo crta".

- Ipak, i dalje verujem u umetnost - kaže na kraju.

FENOMEN LIKOVNE RADIONICE

Otvaranjem Likovne radionice mladi Vranjanci dobili su mesto koje im omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika i sl), shodno sklonostima i potrebama. Radionica pre svega priprema decu za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, fakultete umetnosti, arhitekture i upravo je rezultat polaznika na ovim ispitima najveći uspeh Likovne radionice. Od 1997. godine do danas željene fakultete i škole upisalo je 227 polaznika, a imajući u vidu težinu prijemnog ispita i mali broj primljenih kandidata, to je ogroman uspeh. Polaznici Likovne radionice studiraju na svim fakultetima u zemlji, ali i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji... Likovna radionica dobila je 2007. godine nagradu Sedmi septembar od grada Vranja "za izuzetne rezultate u oblasti kulture".

Najnovije vesti