AKCIJA NU Umetnošću protiv dosade: Radovi Dušana Jovčića FOTO

Narodni univerzitet (NU) u Vranju u vreme vanrednog stanja započeo je kampanju "Umetnošću protiv dosade", predstavljajući polaznike vlastite Likovne radionice i njihove kreativne radove koji su nastali od vremena uvođenja vanrednog stanja u državi.

Onlajn radionica, imajući u vidu uspešnost akcije i veliku zainteresovanost ljubitelja umetnosti za ovaj vid predstavljanja slikarskih nada Vranja, nastavljena je i nakon ukidanja vanrednog stanja.

Jedan od polaznika radionice koji će biti predstavljena u sklopu ove kampanje je Dušan Jovčić.

Rođen je 1993. godine u Surdulici.

Iako ga nikada ranije crtanje ili slikanje nije naročito zanimalo, u prvoj godini srednje škole došao je u Likovnu radionicu i tu se sve promenilo.

Trogodišnji period u njoj čine dani crtanja, zadovoljstva i predivnog druženja.

- Takvi dani obeležavaju čitav nečiji život - poručuje Dušan.

Nakon završene treće godine Gimnazije Bora Stanković u Vranju upisao je grafički odsek Fakulteta Likovnih umetnosti u Beogradu.

Na ovoj visokoškolskoj ustanovi završio je osnovne i master studije.

Kaže da trenutno "slika i vozi bicikl".

- Dok vozim gledam isključivo napred - kaže Dušan.

FENOMEN LIKOVNE RADIONICE

Otvaranjem Likovne radionice mladi Vranjanci dobili su mesto koje im omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika i sl), shodno sklonostima i potrebama. Radionica pre svega priprema decu za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, fakultete umetnosti, arhitekture i upravo je rezultat polaznika na ovim ispitima najveći uspeh Likovne radionice. Od 1997. godine do danas željene fakultete i škole upisalo je 227 polaznika, a imajući u vidu težinu prijemnog ispita i mali broj primljenih kandidata, to je ogroman uspeh. Polaznici Likovne radionice studiraju na svim fakultetima u zemlji, ali i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji... Likovna radionica dobila je 2007. godine nagradu Sedmi septembar od grada Vranja "za izuzetne rezultate u oblasti kulture".

Najnovije vesti