AKCIJA NU Umetnošću protiv dosade: Radovi Ane Stanojević FOTO

Narodni univerzitet (NU) u Vranju u vreme vanrednog stanja započeo je kampanju "Umetnošću protiv dosade", predstavljajući polaznike vlastite Likovne radionice i njihove kreativne radove koji su nastali od vremena uvođenja vanrednog stanja u državi.

Onlajn radionica, imajući u vidu uspešnost akcije i veliku zainteresovanost ljubitelja umetnosti za ovaj vid predstavljanja slikarskih nada Vranja, nastavljena je i nakon ukidanja vanrednog stanja.

Jedan od polaznica radionice koji će biti predstavljena u sklopu ove kampanje je Ana Stanojević.

Rođena je u Vranju gde je završila osnovnu i srednju školu.

Trenutno studira u Beogradu, na Fakultetu za medije i komunikacije (departman za digitalne umetnosti, smer vizuelne komunikacije).

Prvi ozbiljniji kontakt sa grafičkim i industrijskim dizajnom imala je u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je tokom cele srednje škole pohađala seminar dizajna.

Bila je član Likovne radionice u Vranju kao deo ekipe koja se spremala za različite umetničke fakultete tokom svoje četvrte godine srednje škole.

Sarađivala sa dizajnerom Borutom Vildom na projektu "To je najlepši film koji sam ikada video" koji predstavlja celokupna dela tekstova o filmu Branka Vučićevića.

Radila je na vizuelnom identitetu za izložbu "Once upon a time", studentata Akademije umetnosti u Novom Sadu koja je održana u Kulturnom centru Baraka u Beogradu.

Veruje u lepotu i smatra da sve treba da bude al dente ("prema zubu"), a ta mera, koliko god varirala u subjektivnim orbitama, treba da se koristi u svom apsolutnom potencijalu.

FENOMEN LIKOVNE RADIONICE

Otvaranjem Likovne radionice mladi Vranjanci dobili su mesto koje im omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika i sl), shodno sklonostima i potrebama. Radionica pre svega priprema decu za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, fakultete umetnosti, arhitekture i upravo je rezultat polaznika na ovim ispitima najveći uspeh Likovne radionice. Od 1997. godine do danas željene fakultete i škole upisalo je 227 polaznika, a imajući u vidu težinu prijemnog ispita i mali broj primljenih kandidata, to je ogroman uspeh. Polaznici Likovne radionice studiraju na svim fakultetima u zemlji, ali i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji... Likovna radionica dobila je 2007. godine nagradu Sedmi septembar od grada Vranja "za izuzetne rezultate u oblasti kulture".

Najnovije vesti