Šesto albanskih đaka uči srpski

Deca su pokazala zavidno znanje srpskog jezika.

Obećali smo da ćemo za njih organizovati posetu Beogradu, gde će imati različite aktivnosti, kada oni odrede termin, izjavio je u Bujanovcu predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Prilikom posete Osnovnoj školi „Naim Frašeri“, u kojoj se izvodi nastava unapređenja učenja srpskog jezika kao nematernjeg za albansku decu, razgovaralo se o unapređenju ovog projekta, u sklopu koga su u nastavu uključeni i asisteni, a pokrenulo ga je Koordinaciono telo u partnertsvu sa Ministarstvom prosvete i uz podršku EU, kao i Grupe 484 iz Beograda.

Šest asistenata raspoređeno je u četiri škole – u Bujanovcu, Velikom Trnovcu, Preševu i Oraovici, a program se odvija već pet godina.

Ovogodišnjim programom učenja srpskog jezika kao nematernjeg obuhvaćeno je 600 dece u albanskim školama u opštinama Preševo i Bujanovac.

Stanković je tokom posete Bujanovcu u četvrtak obišao i KK Play 017, u kome trenira preko 150 dece iz sve tri etničke zajednice.

On je ovom klubu obećao da će kod nadležnih državnih organa pokušati da obezbedi dodatna sredstva pored 400.000 dinara koje Play 017 dobija godišnje od lokalne samouprave.

- Divno je videti da u klubu vlada drugarstvo, što klub okuplja decu srpske, albanske i romske nacionalnosti i to je nešto što mi želimo da imamo na ovim prostorima.

Da kroz naše aktivnosti pomognemo entuzijaste koji čine jednu sredinu bogatiju za košarkaški klub, a istovremeno očekujemo da će i drugi sportovi imati iste ili slične rezultate.

Kada pogledate optimizam dece, koji žele da se takmiče sa vršnjacima iz velikih klubova u kadetskoj ligi, nemate nikakvu dilemu da im treba pomoći - rekao je Stanković.

Najnovije vesti